TT-Inrikes

Lämnade politiken när livspusslet blev svårt

TT-Inrikes Artikeln publicerades

När livspusslet inte gick ihop tvingades Caroline Segerfeldt (M) prioritera. Hon är en av över 2 800 kommunpolitiker som har lämnat sin fullmäktigestol i förtid. - Ska man välja mellan familj eller politik var det inget svårt beslut, säger 33-åringen från Sjöbo.(TT)

Kort före valet 2014 valde Caroline Segerfeldt att ge sig in i kommunpolitiken i skånska Sjöbo. Den då 29-åriga skolsköterskan var en av tolv Moderater som fick ta plats i kommunfullmäktige den hösten.

– Jag var ganska så färsk. Jag har väl alltid sagt att när jag pluggat klart ska jag aktivera mig politiskt. För det är så man kan påverka i sin kommun. Jag är lite trött på alla som klagar och som inte aktiverar sig. Jag försökte i alla fall, säger hon och skrattar.

"Jag hann inte med"

Hon satt kvar i drygt tre år. I oktober 2017 lämnade hon sin kommunfullmäktigestol. Samma val har över 2 800 andra kommunpolitiker gjort under den nuvarande mandatperioden.

– Under den tiden fick jag barn och även om det inte var jättemånga kvällar var det ändå tillräckligt. Jag hann inte med det jag ville göra. Man behöver ta hand om sig själv också. Jag vill gärna träna också och det fick man ju bortprioritera. Jag kände att jag var tvungen att prioritera helt enkelt och då var det politiken som fick ryka, säger hon.

En flytt från sin kommun är den vanligaste orsaken till att en ledamot lämnar sitt förtroendeuppdrag i förtid, men det är inte ovanligt att orsaken är att livspusslet inte går ihop.

– Det blir ju en del möten. Det är kommunfullmäktigemöten en kväll i månaden, sedan ytterligare ett möte med familjenämnden och sedan gruppmöten med partiet. Sedan får man läsa på ett par kvällar till. Det går mycket tid till att läsa och läsa på inför alla möten, som man inte tänker på. Det räcker för att påverka ens privatliv, säger hon.

Fortfarande medlem

TT: Var det ett svårt beslut att lämna i förtid under din första mandatperiod i livet.

– Jag är ju fortfarande medlem och kan gå på våra gruppmöten och säga vad jag tycker och tänker i olika frågor. Men ska man välja mellan familj eller politik var det inget svårt beslut.

Precis som många förtida avhoppare kan dock Caroline Segerfeldt tänka sig att engagera sig i partipolitiken som förtroendevald igen.

– Jag tänker nog att jag gärna vill tillbaka, men jag kan inte bli aktiv i nämnder och kommunfullmäktigen inom den närmaste tiden. Vi har ett barn till på väg nu. Men jag tänker att det ändå bör finnas någon tidpunkt i livet där det borde finnas tid till politiken, säger hon.