TT-Inrikes

Åkesson ville inte välja - nu svarar Macron

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ville inte välja mellan Rysslands Vladimir Putin och Frankrikes Emmanuel Macron i en intervju i Morgonpasset i P3 i Sveriges Radio i veckan. Åkesson fick frågan vem han föredrog.(TT)

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ville inte välja mellan Rysslands Vladimir Putin och Frankrikes Emmanuel Macron i en intervju i Morgonpasset i P3 i Sveriges Radio i veckan. Åkesson fick frågan vem han föredrog. När saken kom upp i Sveriges Radios partiledardebatt förklarade SD-ledaren att han "inte vill ha någon av dem".

Nu går den franske presidenten i svaromål i SVT:s Agenda.

– Det säger att den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar, säger Macron i en intervju, och poängterar att Ryssland inte är ett föregångsland vad gäller mänskliga rättigheter och att Putin vill avveckla EU.

– Om man inte kan välja mellan den franska eller ryska presidenten så visar det att personen inte är kompatibel med de svenska värderingarna, säger Macron.

Åkesson skriver i en kommentar till SVT att "agendasättande medier konstruerar en konflikt som inte finns" och han ifrågasätter att han skulle behöva välja mellan två statschefer.