TT-Feature

Nedskärningar kritiseras efter museibrand

TT-Feature Artikeln publicerades

Den brasilianska regeringens nedskärningar får kritik efter den brand som förstörde Nationalmuseum (Museu Nacional) i Rio de Janeiro. Roberto Antonio Gambine Moreira vid UFRJ, Rios federala universitet, är upprörd över de nedskärningar som har drabbat museet.(TT)

Roberto Antonio Gambine Moreira vid UFRJ, Rios federala universitet, är upprörd över de nedskärningar som har drabbat museet.

– Vi kommer inte att gå med på den här kvävningen av allmänna medel längre, säger han.

– Det här är ett tecken på bristen på investeringar, brist på resurser och de konsekvenser som följer på det.

Det är fortfarande okänt hur branden startade.

Mänsklig kedja

Larmet om branden i det anrika museet kom efter stängning på söndagen. På måndagen bildade runt 500 demonstranter en mänsklig kedja runt den ännu pyrande ståtliga byggnaden där över 20 miljoner föremål fanns.

– Det är inte nog att bara gråta, det är nödvändigt att regeringen, som har resurser, hjälper museer att återuppbygga sin historia, säger museets chef Alexandre Keller, vid den förstörda byggnaden, som rymde 13 000 kvadratmeter golvyta.

Tidigt på måndagen hade det mesta av branden släckts. Det finns inga uppgifter om att människor ska ha skadats i branden, men de kulturella förlusterna är enorma.

– Fasaden står kvar men mycket material rasade från taket. Vi kommer att fortsätta med stor försiktighet för att se om vi kan rädda något, säger en talesperson för räddningstjänsten.

Stora samlingar

I museets samlingar fanns konst och artefakter från grekisk-romersk kultur och från Egypten, och även den äldsta mänskliga fossil som har hittats i Brasilien. Där fanns även ett dinosaurieskelett som hittats i delstaten Minas Gerais, och den största meteorit som hittats i Brasilien, med en vikt på 5,3 ton.

Landets kulturminister Sérgio Sá Leitão säger att "tragedin hade kunnat undvikas", men lägger till att museets problem har samlats på hög under lång tid.

– Brasilien behöver ta bättre hand om sitt kulturella arv och museernas samlingar, säger han.