Annons

Kaffeproducenter pressas få ner akrylamiden

Kaffeproducenter pressas att få ner halterna av det cancerogena ämnet akrylamid. I Kalifornien måste Starbucks och andra kaffekedjor nu varningsmärka kaffekopparna, och ny lagstiftning inom EU tvingar producenterna att se över sina tillverkningsprocesser.(TT)
Publicerad 30 mars 2018

Ungefär en knapp tredjedel av den akrylamid som svensken får i sig kommer från den rykande kaffekoppen. Även om världshälsoorganisationen WHO 2016 slog fast att det inte finns några tydliga bevis på att drycken orsakar cancer, så är akrylamid i sig farligt.

””

Livsmedelsverket understryker att konsumenten inte blir sjuk av att få i sig mycket akrylamid vid ett tillfälle utan att man vill minska exponering av ämnet under en livstid.

Annons

Varnar för cancer

Akrylamid bildas som biprodukt vid kafferostning. I amerikanska delstaten Kalifornien har en domare nu beslutat att kaffekedjor som Starbucks måste varningsmärka sitt kaffe. Bolagen har inte kunnat bevisa att nivåerna är ofarliga, och enligt kalifornisk lag måste man då varna kunderna för kemikalier som kan orsaka cancer.

I EU har man valt en annan väg. Från och med den 11 april ska producenter av ett antal särskilt utvalda livsmedel, däribland kaffe, minska nivåerna av akrylamid de närmaste åren. De andra produkterna är chips, pommes frites, produkter av potatisdeg, bröd, flingor, kex- skorpliknande produkter, kakor, barnmat och exempelvis välling. Företagen måste fundera över vilka ingredienser och tillverkningssätt de väljer.

””

Olika filosofier

Under flera år har halterna av akrylamid mätts i olika livsmedel, och i ett första steg ska nivåerna ned till 90 procent från dagens nivåer.

””

För vissa produkter arbetar nu EU också med att införa gränsvärden för akrylamid, med försäljningsförbud om man inte hamnar under dem.

Om EU:s väg, eller varningsmärkning är bäst, är en politisk fråga, enligt Abramsson-Zetterberg.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons