TT-Ekonomi

Kaffeproducenter pressas få ner akrylamiden

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Kaffeproducenter pressas att få ner halterna av det cancerogena ämnet akrylamid. I Kalifornien måste Starbucks och andra kaffekedjor nu varningsmärka kaffekopparna, och ny lagstiftning inom EU tvingar producenterna att se över sina tillverkningsprocesser.(TT)

Ungefär en knapp tredjedel av den akrylamid som svensken får i sig kommer från den rykande kaffekoppen. Även om världshälsoorganisationen WHO 2016 slog fast att det inte finns några tydliga bevis på att drycken orsakar cancer, så är akrylamid i sig farligt.

– Akrylamid är ett otrevligt ämne, det är genotoxiskt karcinogen, alltså kromosomskadande och cancerframkallande. Det vet världen och det har man vetat längre, och att det finns i mat har man vetat i omkring femton år bak i tiden, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog och professor vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket understryker att konsumenten inte blir sjuk av att få i sig mycket akrylamid vid ett tillfälle utan att man vill minska exponering av ämnet under en livstid.

Varnar för cancer

Akrylamid bildas som biprodukt vid kafferostning. I amerikanska delstaten Kalifornien har en domare nu beslutat att kaffekedjor som Starbucks måste varningsmärka sitt kaffe. Bolagen har inte kunnat bevisa att nivåerna är ofarliga, och enligt kalifornisk lag måste man då varna kunderna för kemikalier som kan orsaka cancer.

I EU har man valt en annan väg. Från och med den 11 april ska producenter av ett antal särskilt utvalda livsmedel, däribland kaffe, minska nivåerna av akrylamid de närmaste åren. De andra produkterna är chips, pommes frites, produkter av potatisdeg, bröd, flingor, kex- skorpliknande produkter, kakor, barnmat och exempelvis välling. Företagen måste fundera över vilka ingredienser och tillverkningssätt de väljer.

– Den nya förordningen ställer krav på att de måste få ner halterna, som successivt ska sänkas, säger Petra Fogelberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Olika filosofier

Under flera år har halterna av akrylamid mätts i olika livsmedel, och i ett första steg ska nivåerna ned till 90 procent från dagens nivåer.

– Det här är inget nytt för företagen och många företag har jobbat med det länge. Hade det varit lätt att få bort akrylamiden hade vi inte haft den i dag. Det är svårt för dem, men om tre år när vi ska se över gränserna och se vad halterna ligger på då så hoppas jag att man sett en sänkning, säger Fogelberg.

För vissa produkter arbetar nu EU också med att införa gränsvärden för akrylamid, med försäljningsförbud om man inte hamnar under dem.

Om EU:s väg, eller varningsmärkning är bäst, är en politisk fråga, enligt Abramsson-Zetterberg.

– Det beror på vilket filosofi man har. När EU agerar på det här sättet lägger man kraven lite tydligare på producenten, när man varningsmärker någonting lägger man det mer på konsumenten, konstaterar hon.