Social verksamhet får inte godkänt

Torsås Artikeln publicerades

Liberalen Margareta Ohlin är mycket kritisk till hur både politiker och ansvariga tjänstemän driver socialförvaltningen. Hon vill ha en total och opartisk genomlysning av hela verksamheten så fort som möjligt.

Liberalerna är en del av den styrande regnbågsalliansen. Men Margareta Ohlin tycker att man misslyckats kapitalt med att få rätsida på socialnämndens problem.

– Ja, det bara omorganiseras hela tiden. Inget blir bättre av det. För fyra år sedan hade socialnämnden ett stort budgetunderskott och så är det fortfarande. Och varför trivs inte personalen, undrar hon.

Margareta Ohlin är mycket kritisk till hur socialförvaltningen fungerar. Hon vill ha en snar opartisk genomlysning av hela verksamheten.
Foto: Leif Pettersson
Margareta Ohlin är mycket kritisk till hur socialförvaltningen fungerar. Hon vill ha en snar opartisk genomlysning av hela verksamheten.

Hon efterlyser en personalpolitik där ledarskapet har en nära dialog med de anställda.

– Och vi måste ha kompetenta, välutbildade chefer på sina rätta platser som har visioner och tar fram konstruktiva lösningar, annars blir både verksamhet och anställda lidande. Det finns inga genvägar.

Margareta Ohlin tycker att både integrationen och arbetsmarknadsenheten kan överföras till kommunstyrelsens ansvarsområde.

– Det finns ingen långtidsplanering. Med lite vilja kunde vi redan ha haft ett nybyggt modernt boende för äldre på Torshammar. Istället har man valt att lägga krutet på ny detaljplan för Konsumkvarteret, säger hon.

– Nu pratas om att renovera äldreboendena. Tanken är god, men vart ska de gamla ta vägen under renoveringen? Vi behöver ett särskilt demensboende för framtiden.

Hon tar upp flera verksamheter som inte fungerar som de ska. Bland annat hemtjänst och kommunal hemsjukvård.

– Jag har själv nyttjat de här tjänsterna och kan ta hur många exempel som helst på vad som måste förbättras. Personalen går på knäna och blir sjukskrivna, antalet långtidssjukskrivna är många. Vad kostar inte detta?

Margareta Ohlin vill ha sjuksköterskor som kan hjälpa och stötta personalen på Mariahemmet och Solgläntan. Hon undrar vem som utarbetar den nya äldreomsorgsplanen och ifrågasätter om den ens är påbörjad.

Socialpolitik har alltid legat henne varmt om hjärtat och hon har själv ett förflutet som ledamot i socialnämnden.

– Jag börjar bli till åren, men engagemanget har jag kvar. Och ibland är jag sugen på att sätta mig i nämnden igen. Vi får se vart det tar vägen, säger hon med glimten i ögat.