Industrier i kommunen skriker efter arbetskraft

Torsås Artikeln publicerades
Anders Knutsson, vd på Spinova i Torsås.
Foto:Anna Borg
Anders Knutsson, vd på Spinova i Torsås.

Industrierna har svårt att hitta arbetskraft. Sex industriföretag har i samarbete med Torsås kommun och Kunskapsnavet tagit fram en industriteknisk utbildning för att lösa problemet.

Det råder en stor brist på utbildad arbetskraft inom industrin, exempelvis svetsare, svarvare, arbetare inom robot- och datateknik.

Under våren har industriföretagen Spinova, Spring Systems, Yaskawa, Plåt och Spiralteknik AB, TMDI och TM Tube Systems haft en dialog med kommunen om en ny industriteknisk utbildning i Torsås.

– Företagen dammsuger hela södra Sverige för att få tag på personal med rätt kompetens, berättar Lisbeth Jonasson, vägledare på Kunskapsnavet.

Kunskapsnavet ska vara ansvarig för den industritekniska utbildningen, som startar i januari 2018. Det blir en gymnasial utbildning som pågår i 38 veckor.

– Det är ett nära samarbete mellan kommunen och näringslivet och delar av utbildningen kommer att ske ute på företag i Torsås, berättar Lisbeth Jonasson.

På fjädertillverkaren Spinova AB är det ännu svårare än tidigare att hitta arbetskraft.

– Tidigare har vi främst löst rekrytering genom sociala nätverk. Men det senaste året har vi helt kört fast. I hela Sverige exploderar produktionen - alla letar arbetskraft, säger Anders Knutsson, som är vd på Spinova.

Bolaget är under expansion och står inför investeringar till hösten.

– Vi kan köpa vilka maskiner som helst. Men det hjälper inte om vi inte har motiverade människor, vilket är nyckeln till framgång, säger Anders Knutsson.

Eftersom produktionen ökar är prognosen att fler vikarier behövs nästa sommar.

– Förmodligen behöver vi arbeta mer på sommaren och planen är att erbjuda eleverna på utbildningen sommarjobb, berättar Anders Knutsson.

Han är väldigt positiv till samarbetet med kommunen.

– Vi har en kommun som är engagerad i oss företagare, säger Anders Knutsson.