Annons

Fryshuset startar kurs för studietrötta

Många ungdomar i Torsås går inte på gymnasiet. En del är hemmasittare som ”fastnat” i tillvaron. Nu ska de få hjälp att få motivation att gå vidare i livet.
Torsås • Publicerad 29 januari 2020

I Torsås finns ett antal ungdomar som inte börjat någon gymnasieutbildning, men inte heller jobbar, ungdomar som hoppat av en gymnasieutbildning och och ungdomar som står långt från arbetsmarknaden, som fastnat hemma och inte vet vad de vill med livet.

Fryshuset i Torsås blir bas för den kurs som nu erbjuds ungdomar som inte går gymnasiet. Daniel Svensson är kursledare och Karolina Jerner regionchef för Fryshuset.
Fryshuset i Torsås blir bas för den kurs som nu erbjuds ungdomar som inte går gymnasiet. Daniel Svensson är kursledare och Karolina Jerner regionchef för Fryshuset.Foto: Sofia Hedman

– Exakt hur många som inte går gymnasiet vet vi inte, men vi vet att de finns, säger Daniel Svensson, som är utbildad ungdomscoach.

Annons

Kommunen har avslutat sitt projekt Ungt insteg 2.0, som skulle motivera ungdomar att fortsätta studera eller hitta ett jobb. Nu tar Fryshuset över stafettpinnen. Men man gör det på ett annorlunda sätt.

Under tio veckor erbjuder Fryshuset i Torsås upp till 15 ungdomar som fyllt 16, men som inte går i gymnasiet en kurs med det formella namnet Studiemotiverande Folkhögskolekurs.

”Men här handlar det inte om en vanlig kurs, utan en där vi utgår från varje enskild ungdoms behov”
Daniel Svensson, ungdomscoach

– Det låter kanske lite stelt och tråkigt. Men här handlar det inte om en vanlig kurs, utan en där vi utgår från varje enskild ungdoms behov, säger Daniel Svensson, som är kursledare.

– Det kan också vara ungdomar som vill saker, men inte vågar komma ut i samhället, säger Kristoffer Lind på Fryshuset.

Kursen ska hjälpa ungdomarna att få struktur på tillvaron, hitta vad de är intresserade av och ge en väg till hur de ska nå dit. De ska också få lära sig studieteknik.

– I början fokuserar vi på hälsan, att man ska må bra. Vi kommer att laga mat tillsammans, vara ute i naturen, träna. Även om vi jobbar individinriktat är det viktigt få ihop gruppen, säger Daniel Svensson.

Man vill höja ungdomarnas självkänsla, och tillit till att de själva klarar av saker.

– Att se värdet i sig själv är viktigt. Målet är att motivera dem att ta ett steg till. I dag är det väldigt viktigt att ha en gymnasieutbildning, säger Karolina Jerner, regionchef för Fryshuset.

Kursen ingår i fryshusets Folkhögskole-satsning och Karolina Jerner säger att Fryshuset skulle vilja starta en lokal folkhögskola.

”Vanligt gymnasium passar inte alla. Folkhögskolan har ett helt annat sätt att studera. Jag tror att det finns ett behov som vi kan fylla här”
Karolina Jerner, Regionchef Fryshuset

– Vanligt gymnasium passar inte alla. Folkhögskolan har ett helt annat sätt att studera. Jag tror att det finns ett behov som vi kan fylla här.

Annons

Till att börja med bjuder man in ungdomar till en träff på Fryshuset. Det är också där som kursen kommer att ha sin bas.

– Vi har en öppen träff på fredag eftermiddag, och en nästa tisdag. Det blir ett första samtal, ganska informellt, säger Daniel Svensson.

Om kursen startar beror på om om man får tillräckligt många intresserade.

– Jag tror det. Jag vet att behovet finns och vi har ett gott förhållande till många ungdomar och jag vet att de känner förtroende för oss, säger Kristoffer Lind.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons