22-årig man slog polisman – Igen

Torsås Artikeln publicerades
Anträffat gods som låg i en hoprullad entrématta från apoteket i Torsås som blev utsatt för inbrottet.
Foto: Polisen
Anträffat gods som låg i en hoprullad entrématta från apoteket i Torsås som blev utsatt för inbrottet.

En 22-årig man från Bergkvara är återigen misstänkt för att ha slagit en polisman. Det är i så fall tredje gången som poliser som ingriper mot honom blir misshandlade.

22-åringen blev under fredagen åtalad vid Kalmar tingsrätt för flera brott, däribland våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. Det var i samband med ett polisingripande den 30 maj i Torsås som mannen ska ha gjort sig skyldig till brotten.

Enligt kammaråklagare Bengt Walhström slog 22-åringen upprepade gånger en polisman i bröstet, tog grepp om hennes nacke och tog grepp i hennes öra.

– Det första slaget träffar hårt men de övriga 2-3 slagen träffar lösare eftersom jag lyckas frigöra mig något och skapar lite distans, säger polismannen i förhör.

Mannen ska dessutom ha krängt med kroppen, slitit med sina armar, rest sig från marken när polismannen försökt hålla honom nere, samt slagit och tagit grepp på polishunden.

22-åringen har i polisförhör medgivit att han kämpade emot, krängde och rullade med kroppen för att komma loss, men hävdar att han aldrig slagit eller på annat sätt attackerat hundföraren eller hennes hund.

Det är inte första gången som 22-åringen är inblandad i ett sådant våldsbrott. Så sent som den andra maj i år blev han dömd till skyddstillsyn med samhällstjänst, 80 timmar. Två av brotten som han dömdes för var just våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.

I början av juli 2016, i anslutning till Zappas grill på Stationsgatan i Kalmar, knuffade 22-åringen en polisman så hårt så att hon flög bakåt och vrickade foten. Det tog flera veckor innan svullnaden gick ner och det tog tre månader innan hon kunde träna och springa. En annan polisman fick vid samma tillfälle ett knytnävsslag över vänster öra.

Våld mot tjänsteman är ett så kallat artbrott vilket innebär att det finns en stark presumtion för att bestämma påföljden till fängelse. Men Kalmar tingsrätt tog hänsyn till att mannen bara var 20 år gammal när han begick gärningarna.

Därför dömdes det inte ut fängelse, tre månader, som är det straffet han annars hade fått eftersom det dessutom var fråga om återfall i samma typ av brottslighet. Mannen blev nämligen också dömd våren 2016 till skyddstillsyn med samhällstjänst, 80 timmar, för bland annat våld mot tjänsteman. Han var 19 år gammal när han i augusti 2015 armbågade en polisman i ansiktet.

I det nu aktuella målet åtalas 22-åringen också som misstänkt dels för att stulit mediciner och kontanter som tillhörde ett apotek i Torsås, dels för att ha slagit en äldre bilförare upprepade gånger i ansiktet och på överkroppen.

22-åringen har i förhör sagt att han är skyldig en man 7 000 kronor efter ouppklarade drogaffärer. Mannen ska via sociala medier ha "beordrat" honom att göra inbrott på ett apotek för att stjäla Tramadol och Oxycontin.