Sverige & Världen

Lärare döms för hot mot polis på twitter

Växjö Artikeln publicerades

Läraren angrep en polis på twitter och skrev att han "vill slå sönder det stackars ansiktet". Nu döms mannen för hot mot tjänsteman - men slipper fängelse.

Den dömde mannen arbetar på en kommunal grundskola i Kronobergs län.

Polisinsatsen som mannen inte gillade ägde rum i början av november förra året. Polisens uppmärksammade arbete var att avhysa ett antal EU-migranter i Malmö.

Vid tillfället intervjuades en av polisens pressansvariga om insatsen. Läraren började med att twittra "fy fan för politiker fy fan för det här äckliga jäkla landet fy fan för vidriga jävla poliser".

Mannen fortsatte med att twittra "jag svär nästa gång jag ser en äcklig jävla snut kommer slå aset i ansiktet". Han tillade "eller skjuta en jävla snut rätt i fejjan".

Men det hotfulla inlägget som läraren fälls för började med polisens namn och fortsatte som "ser så nöjd ut i intervjun att jag vill slå sönder det stackars ansiktet".

Läraren döms för hot mot tjänsteman till villkorlig dom och 50 timmar samhällstjänst. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle straffet ha blivit en månad, påpekar Växjö tingsrätt i den enhälliga domen.

Läraren tvingas även betala 5 000 kronor i skadestånd till den utsatta polisen.

"Det är tingsrättens bedömning att målsäganden i sin roll som pressansvarig polis inte haft anledning räkna med att mötas med hot om våld", skriver tingsrätten och tillägger att hotet kom helt överraskande för polisen.