Sverige o Världen

Gigantisk batterifabrik kan ge 3 000 nya jobb

Kronoberg Artikeln publicerades

Växjö eller Uppvidinge kan bli platsen för en gigantisk batterifabrik.

– Oerhört spännande och kul men en enorm utmaning, säger Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö.

Bakom förfrågan står företaget SGF Energy. Bland annat Växjö och Uppvidinge är med i den urvalsprocess som nu håller på, skriver Smålandsposten på sin hemsida.

Företagets behov är 1 000 hektar industritomt och 100 hektar lokaler. Mellan 2 000 och 3 000 personer ska arbeta i anläggningen. Detta enligt Åke Carlson (C), kommunalråd i Uppvidinge. Fabriken kommer att bli Europas största litium-jon batterifabrik.

  "Denna satsning är ett av de enskilt största industriprojekten i modern svensk historia. Satsningen kommer att stödja och påskynda övergången till ett mer hållbart sätt att konsumera och lagra energi inom en lång rad sektorer, inklusive bilindustrin. Satsningen ligger väl i linje med såväl marknadsbehov som politiska krav på omställning av industrin ur ett klimat- och tillväxtperspektiv", står i SGF Energys inbjudan till de utvalda kommunerna.

  – Vi har precis dragit igång den här processen. Jag kan inte säga så mycket i det här läget men det rör sig om ett 20-tal kommuner som fått inbjudan, säger Peter Carlsson, vd och delägare i SGF Energy när Smålandsposten pratade med honom under fredagen.

  Enligt Peter Carlsson kommer företaget att berätta mer på tisdag på en presskonferens.

  Peter Nygårds, som håller i processen med att välja ut plats för SGF Energys fabriksbygge, skriver i sin inbjudan till kommunerna att ambitionen är att platsvalet ska vara klart före sommaren 2017. De kommuner som fått inviteringen är sådana som företaget på förhand tror är lämpliga för en etablering.

  – Det är oerhört spännande och kul. En enorm utmaning som kommer att kräva mycket av både kommunen och andra, säger Anna Tenje (M) kommunalråd i Växjö.

  Hon berättar att hon fick förfrågan för en tid sedan och att bekräftelsen på att kommunen är intresserad redan är skickad.

  Etableringen ställer väldigt stora krav på kommunen. Bland annat måste tillgången på elkraft vara mycket stor. Dessutom måste ett rejält område planlagd industrimark skakas fram som har avsevärda expansionsmöjligheter.

  Näringslivskontoret har haft bråda dagar för att undersöka om Växjö kan uppfylla det som krävs.

  – Och vi ser detta som möjligt att åstadkomma. Vi känner att vi kan leverera enligt de här kriterierna, säger Anna Tenje

  Har ni tillräckligt med mark?

  – Ja, vi har möjligheter att ta fram mark.

  Hon har fått uppgifter om att det på den planerade fabriken ska finnas plats för både högkvalificerad arbetskraft och arbetskraft där det inte behövs högskoleutbildning.

  – Det är hela spektrat och det är intressant.

  Nästa steg är att kommunen svart på vitt i ett förfrågningsunderlag redogör för hur man ska uppfylla de hårda krav som ställs.

  Uppvidinge kommun är av de andra kommunerna som blivit tillfrågande.

  "Uppvidinge har kvalificerat sig genom att vi har vindkraft, elanslutning och mark, och vi föreslår lokalisering i ett område söder om Åseda som redan är prövat för vindkraft" skriver kommunalrådet Åke Carlson (C) i en kommentar. (SMP)