Två punkter fällde Fredriksskans

Sporten Artikeln publicerades

Borås Arena håller på att formas till Kalmar FF:s hemmaplan för en kväll.
På tisdagen åker en KFF-delegation till Borås för att reda ut alla frågor inför returmatchen i Uefacupen mot Feyenoord den 2 oktober.

– Det här kostar oss resurser och pengar. Hur mycket vet jag inte idag, säger Svante Samuelsson. Klubbchefen låter måttligt road.
Supportrar är upprörda över att behöva åka 28 mil för att se den så kallade hemmamatchen. Nanne Bergstrand talar om två bortamatcher med ytterligare en resa som sliter på truppen.
Ingen är nöjd och skälet är att Fredriksskans i februari dömdes ut av en Uefa-inspektör från Georgien.
– Vi hade en plan för att uppfylla alla de krav som ställdes på Fredriksskans men hur vi än försökte så blev arenan bara kategori 2-klassad. För att få spela alla internationella cupmatcher utom en finalmatch så krävs det en arena av kategori 3, berättar Mikael Erlandsson i KFF:s styrelse.
Här är de två punkterna som fällde Fredriksskans:
Belysningen
Efter förbättringar under året har Fredriksskans belysning 800 lux vilket är kravet i allsvenskan. Kategori 3 kräver 1 200 lux.
– Hade det bara hängt på belysningen så skulle vi hypotetiskt ha gjort något åt det. Det hade krävts en investering på 1–1,5 miljon kronor och vi skulle ha gjort förbättringen i våras trots att vi då inte visst hur långt vi skulle gå i cupen, säger Mikael Erlandsson.

Lokaler och ytor
Uefa krävde särskilt dopningsrum, sjukvårdsrum för både spelare och åskådare, en fördubbling av antalet pressplatser, större presskonferensrum, arbetsrum för press och funktionär samt betydligt större yta för vipgäster.
– Vi tog fram förslag på provisoriska lösningar men de godkändes inte. Vi hade en seriös plan men den räckte inte, säger Mikael Erlandsson, och är helt förstående med kraven som ställs.
Uefa har en uppgift i att driva utvecklingen av nya, bättre och säkrare arenor.
– Anledningen till Uefas tuffa krav och att de inte vill tumma på sina regler är att intäkterna från media och sponsorer till klubbarna är så höga. De kräver i sin tur mycket tillbaks på arenorna, säger Mikael Erlandsson.
Kalmar FF kommer nu att hyra Borås Arena av Borås kommun. KFF köper till stora delar arrangemanget och håller på att diskutera rättigheter och vilken egen personal som ska finnas på plats.
– Det är till exempel viktigt att vi har vår speaker Martin Nilsson. Det måste kännas att det är vår hemmamatch, säger Mikael Erlandsson.