Söderqvist och bortaplan – då vinner KFF premiärerna

Storsmäll förra året och ett svidande nederlag i ett haussat Smålandsderby året dessförinnan. Vi får backa till 2014 för att hitta en Kalmar FF-seger i premiären av allsvenskan.
Kalmar • Publicerad 31 mars 2018 • Uppdaterad 1 april 2018
Kalmars Måns Söderqvist jublar efter mål mot Häcken säsongen 2016.
Kalmars Måns Söderqvist jublar efter mål mot Häcken säsongen 2016.Foto: Thomas Johansson/TT

Så här ser de tio senaste årens premiärer ut för KFF och påskdagens premiärmotståndare BK Häcken. Vi noterar stor skillnad på hemma- och bortaplan sett till KFF-resultat – och att det finns en van premiärmålskytt i Kalmar FF-leden.

2008: AIK–KFF 0–0

Kalmar FF:s Måns Söderqvist gör 2–3 bakom Häckenmålvakten Peter Abrahamsson i ett möte på Gamla Ullevi 2016.Foto: Thomas Johansson/TT

Noterbart från KFF-premiärerna

Måns Söderqvist är något av en premiärspelare – oavsett om han spelar i KFF eller Hammarby. 2015 var han med och sänkte Häcken med Hammarby inför drygt 30 000 åskådare på Tele2 Arena när han gjorde 2–0-målet som fastställde slutresultatet i den allsvenska öppningen den säsongen. Då hade han dessförinnan skjutit Kalmar FF till 2–1-seger mot Brommapojkarna på Grimsta IP i premiären året innan – och visat vägen med första målet mot Syrianska i KFF:s 3–0-seger borta i premiären 2014.

Hemma är borta och borta är hemma. Så verkar det kännas för Kalmar FF i premiärerna. Hemma har laget tre förluster och en oavgjord på fyra försök de tio senaste åren – målskillnad: 1–9. Borta ser det betydligt starkare ut med tre segrar, tre oavgjorda och noll förluster på sex försök de senaste tio åren – och en målskillnad på 7–2. Ett gott omen inför bortaöppningen mot Häcken på påskdagen?

Vi får backa fyra premiärer bakåt i tiden för att hitta senaste KFF-segern, då mot Brommapojkarna på Grimsta IP. Bakom 2–1-segern låg Måns Söderqvist med mål i 19:e och 54:e minuten den 30 april 2014.

Två år i rad har Kalmar FF åkt på riktigt tunga förluster i öppningsmatcherna, båda gångerna på hemmaplan. Förra året gästade Elfsborg Guldfågeln Arena och Kalmar FF tog ledningen genom Romario i början av andra halvlek. Sedan kom raset. På 30 minuter vände Elfsborg och vann med 5–1. 2016 spelades ett haussat Smålandsderby mot Jönköping Södra på Guldfågeln Arena. 10 177 åskådare såg matchen som J Södra vann med 1–0 efter Pawel Cibickis mål i den 15:e minuten.