Sport

Padel växer snabbast

Ekerum Artikeln publicerades
Specialträning av VM-spelare från Helsingborg. Jesper Gunnarsson tog chansen att få de bästa tipsen inför årets padelsäsong på Ekerum.
Foto:Lasse Hansson
Specialträning av VM-spelare från Helsingborg. Jesper Gunnarsson tog chansen att få de bästa tipsen inför årets padelsäsong på Ekerum.

Padel är den snabbast växande sporten i Sverige.

– Det räckte med att prova en gång sedan blev jag biten, säger Husein ”Husse” Mehmedovic.

Den första padelbanan i Sverige stod klar i Båstad för tio år sedan – i dag finns det mer än 80 banor och tre av dem i Ekerum på Öland.

I Spanien har padel vuxit till en nationalsport med tre miljoner utövare och är nu den näst största sporten efter fotboll. Även i Sydamerika har padel blivit otroligt populärt.

– Det är en social sport som passar alla. Är alla fyra spelare på samma nivå blir det ett väldigt roligt spel med många bolldueller.

”Husse” Mehmedovic är en av Sveriges främsta spelare. Helsingborgkillen är med i landslaget som på VM i oktober förra året slutade på elfte plats av 16 nationer och han är även drivande i Svenska Padelförbundet.

I helgen var "Husse" i Ekerum och höll träningsläger för lokala spelare som fått upp ögonen för den nya sporten.

– Det är inte alltid de bästa spelarna som vinner utan det är det bästa laget. Samarbetar du bra och är som vi säger ”vän” med väggarna kan man slå vem som helst. Det gäller att ha sinne för spelet.

I padel spelar du uteslutande dubbel med en partner.

– Du har samma räkneset som i tennis. Serven skiljer sig dock där du slår bollen underifrån. Sedan får du använda väggarna runt banan bara bollen studsat en gång i banan först, förklarar Anders Mattsson, som också är en av ledarna från Helsingborg som är på plats på Öland.

Ett padelrack är stumt och ofta av kolfiber. Bollen liknar en tennisboll men har mindre studs.

– Det går fort att lära sig denna sport om man får med sig de rätta knepen från början, säger "Husse" Mehmedovic.

Till vilka vänder sig den här sporten?

– Det är en social sport för alla. I början var det många tennisspelare som sökte sig till padel men nu ser vi spelare i alla åldersklasser och man behöver inte ha någon som helst bakgrund i en racketsport. Framgången i Spanien är att det finns så många mixade klasser och att det inte alltid behöver vara blodigt allvar utan en sport för hela familjen och vänner, säger "Husse" Mehmedovic.

De främsta elitspelarna i Sverige i dag finns i Helsingborg och Malmö.

– Det är andra säsongen vi har padelbanor och första året hade vi 40 lokala lag som var med och tävlande här. Nu är vi i startgroparna för nya turneringar och märker hur intresset ökar. Dessutom har vi nu startat upp Ekerum Padeltennis klubb som en egen förening, säger Karl-Martin Härström på Ekerum.