Sport

Lasse Hansson: Kaos bakom kulisserna i Kalmar

Sport Artikeln publicerades
Sverigechefen Christian Kirchberger är borta från organisationen.
Foto:Emma Hasselgren/Paul Madej
Sverigechefen Christian Kirchberger är borta från organisationen.

Spelet bakom Ironmanfasaden har sprickor.

Sverigechefen Christian Kirchberger är borta från organisationen.

De flesta säger sparkad, andra frivillig avgång.

Det spelar mindre roll för den bild som ges är att Christian Kirchberger från Jönköping har skapat kaos i Kalmar.

Detta är något som flera oberoende av varandra källor bekräftar.

Samtidigt är det precis som vanligt när det gäller Ironman. Ingen vågar kliva fram och stå offentligt för uppgifterna.

Men bilden som ges från nära håll är att det som nu sker var ett måste för att inte tävlingen i Kalmar skulle försvinna om ett par år.

Kalmars tävling har gjort sig känd som en av de bästa i hela Ironmanvärlden. Jag har på nära håll bevakat varenda tävling sedan Ironman kom till Sverige och Kalmar 2012 och varje år har de stora triathlonstjärnorna hyllat tävlingen.

Slentrianmässiga uttalande var min första reaktion men efterhand har jag verkligen förstått att det är ingen som stått och lovordat Kalmar utan att verkligen mena det. Det har handlat om värdskapet, banan som dessutom är rekordsnabb, publikens engagemang och närheten till allt. Kalmar har gett en värme som större städer och arrangörer inte lyckas åstadkomma.

Men de senaste åren har den här kärnan som gjort tävlingen unik inte prioriterats. Den ytterst ansvarige för tävlingen har inte haft den lokala närvaron och toppstyrda Ironman har sålts till kinesiska ägare som bara jagar in pengar. Det har inte varit lätt att få ihop ekvationen med frivilliga och lokala idrottsklubbar som ska få en slant för sitt arbete i förhållande till alla miljoner som rullar in till huvudkontoret efter en tävling i Kalmar.

Vi vet att en storsponsor till Kalmar Mini Tri fick en chockhöjning av summan om han skulle vara med i år. Det skar sig ordentligt i den förhandlingen.

Stadshotellet som varit centrum för hela verksamheten är inte överens med Ironman ännu. Platschef Åsa Måård säger att de nu har en dialog med Henrik Brovell och att det tagit lite längre tid att hitta en nivå båda parter är överens om.

Enligt Sportens källor har fler saker för funktionärer nedprioriterats och i ivern att få in kapital har en annan stor partner ställt sig frågande till om de verkligen ska samarbeta mer. Den fina bilden av ett arrangemang som Kalmar kan vara stolta över uppfattas numera på flera håll som en tävling där pengar ska fylla fickor långt bort härifrån.

Samtidigt tycker jag att Kalmar som stad får ut alldeles för lite av det varumärke man köper in med Ironman.

I februari var näringslivschef Thomas Davidsson och Destinatinon Kalmars Johan Göransson i ett möte i Köpenhamn med Thomas Veije Olson som är Ironmanchef för norra Europa och således var Christian Kirchberger närmaste chef. Där diskuterades bland annat hur Kalmar skulle kunna stå som värd för träningsläger med Ironman, samt hur man framöver kan jobba med företag och besökare och säkra en förlängning efter avtalet som löper två år till.

Under de fem år som Ironman varit en vecka i augusti har varken kommunen eller någon annan lyckats utveckla tävlingen till något mer. Det finns aktörer – med bland annat en stor världsstjärna – som planerat att starta upp träningsläger i Kalmar men allt har stupat på att det inte finns någonstans att simma. Simhallen är fullbokad och att simma i en uppvärmd utomhusbassäng får man göra på andra ställen.

Kalmar vill vara en triathlonmetropol men då måste man också våga satsa och visa sig betydligt mer attraktiv för alla som bor här och alla som kan tänkas komma hit.

KOMMENTERA GÄRNA KRÖNIKAN HÄR: