Sport

Svensk vallamiss i stafetten – Norge suverän segrare

Skidor Artikeln publicerades
Sverige hade dåliga skidor på de två första klassiska sträckorna och hade aldrig medaljvittring i stafetten. Norge vann till sist överlägset före Frankrike.
Foto:Pedersen, Terje
Sverige hade dåliga skidor på de två första klassiska sträckorna och hade aldrig medaljvittring i stafetten. Norge vann till sist överlägset före Frankrike.

Det blev ingen medalj för de svenska herrarna i stafetten i OS i Peyongchang. Efter två raka OS-guld slutade Sverige femma efter att åkarna på de klassiska sträckorna haft dåliga skidor.

– Det är jag som loket i det här tåget som får ta ansvaret, säger vallachefen Urban Nilsson.

Norge tog guldet, OAR (Olympiskt aktiva från Ryssland) silver och Frankrike bronset.

Sverige har tagit medalj på varje stort mästerskap sedan 2010 och även om det gått lite tungt för herrarna så här långt på OS så fanns det förhoppningar om en medalj.

Men redan på första sträckan började de drömmarna tunnas ut då Jens Burman visserligen inledde bra men sen tappade och växlade som sexa, 36 sekunder från täten. Och än värre blev det på andra sträckan där Daniel Rickardsson tappade 1.20.

– De gör ett fantastiskt jobb i vallabodarna. Men i dag var det inte bra, sade Rickardsson.

– Jag kände direkt i backen att det här går inte. Det var skidorna utan tvekan. Man gör allt man kan. Det var både och (fäste och glid).

Och vallachefen Urban Nilsson erkände snabbt att de misslyckats med vallningen:

– Det är inte jag heller (nöjd med skidorna). Jag skiter egentligen vad felet är. Vi ska få till skidorna när det verkligen gäller. Och det fick vi inte. Så jag som ytterst ansvarig får be om ursäkt.

– Det får inte ske på ett OS.

Marcus Hellner gjorde en okej fristilssträcka men han gick ut först om nia, hela 1.50 bakom ledande OAR. När han växlade över till Calle Halfvarsson var det som sexa, 1.57 bakom Norge. Och han hade bra skidor.

– Det var bra. Jag hade inga problem, men jag körde ju skejt. Det kan vara stor skillnad, sade Hellner som förstod att det var kört när han gav sig ut.

– En sådan här dag så var det för långt avstånd. Det kände man, och såg på tiderna, att det inte skulle gå.

På sista sträckan stod kampen om medaljerna mellan Norge, Frankrike och OAR. Norske Johannes Høsflot Klæbo lät fransmannen Adrien Backscheider dra och Denis Spitsov kom ikapp och förbi och fick med sig Klæbo.

På sista varvet ryckte Klæbo ifrån ryssen och säkrade första norska stafettguldet sedan 2002 i Salt Lake City.

Senast Sverige misslyckades ta medalj i en OS-stafett för herrar var just 2002 då man slutade 13:e. 2006 blev det brons och de två senaste olympiska spelen har det blivit guld.