Sport

”Kan Lindgren rädda svensk speedway”

Sport Artikeln publicerades
Svensk speedway suktar efter framgångar, Fredrik Lindgren kan vara den föraren som fixar det.
Foto:Daniel Svensson
Svensk speedway suktar efter framgångar, Fredrik Lindgren kan vara den föraren som fixar det.

Det är inga breaking news att svensk speedway liksom fumlar lite i mörkret.

Det där dunkla, halvmörka tillståndet de befunnit sig i sedan Tony Rickardsson flög fram och ”vann VM-guld med brutna handleder, svamp i skrevet och spyor i hjälmen" som Robert Gustafsson säger i sina berömda imitationer.

Tony Rickardsson bar på sätt och vis svensk speedway på sina masaaxlar.

Andreas Jonsson var VM-tvåa ett år, det har varit lag-VM-framgångar då och då och Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck har försökt gasa på där bakom utan att lyckas ända fram. För att höja temperaturen, för att få in speedway i var och varannan svensks medvetande igen behövs det individuella framgångar. Någon som syns i Sportspegeln, i kvällstidningarna och som kan lyfta fram sporten som trots allt står sig ganska stark publikmässigt sett till elitserien.

Fredrik Lindgren körde vänstervarv snabbare än någonsin när säsongen drog i gång. Den timide och kloke Örebrosonen vann första kom tvåa i första GP-tävlingen, vann den andra och såg ut att ha något stort på gång. Men efter knäskadan har han inte haft samma formel 1-fart på hojen. Han slåss fortfarande om en medalj, men den här säsongen lär Sverige inte få sin första individuella världsmästare sedan Tony Rickardsson vann 2005.

Men kanske kan han de närmaste säsongerna vara den som leder svensk speedway och han säger själv att han drömmer om ett framtida VM-guld. Lindgren har kört i Dackarna i snart åtta säsonger och är en förare som jag därmed haft att göra med under många år. Till skillnad från Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson, som gärna smajlar upp sig i en tv-intervju, är trevliga när det går bra och förutsättningarna rätt så har Fredrik Lindgren i stort sett alltid varit tillmötesgående även för oss i lokalpressen. Ingen näsan-i-vädret-attityd. Både han och Dackekamraten Peter Ljung ska ha beröm för sitt sätt att ställa upp i både med och motgång. Lindgren är en förare jag skulle unna framgång.

I kväll är han det stora hemmahoppet. I kväll kanske han kan börja höja metanol-temperaturen som hela speedway-Sverige snällt suttit och väntat på så länge. Målillas GP körs i kväll för tolfte gången och bara en gång har det slutat med svensk seger. Andreas Jonsson vann en regntung tävling 2006. Både Målillas GP och svensk speedway skulle må bra av en framgång i kväll. Folkfesterna i Kvillerumsskogarna är alltid en fröjd att bevaka, men de har bedarrat senaste åren precis som svensk speedway.

Så, Fredrik Lindgren, tar du chansen att vrida upp den svenska speedwaytemperaturen, ta ett steg mot VM-medalj i år och att föra Sverige ett liiitet kliv mot en ljusare framtid?