Sport

Djup spricka i Innebandysverige: ”Infekterat”

Kalmar Artikeln publicerades

En stor konflikt att blossat upp inom svensk innebandy.

Nu finns uppgifter att vissa lag hotar att starta en egen liga.

– Läget har varit låst under en längre tid, säger FBC:s klubbchef Per Viberg.

Bara några dagar före premiären har en stor konflikt blossat upp i Innebandysverige.
Foto: Daniel Bogefors
Bara några dagar före premiären har en stor konflikt blossat upp i Innebandysverige.

Kort kan man beskriva att konflikten handlar om vem som ska äga rättigheterna till Svenska Superligan (SSL). I ett pressmeddelande från förbundet står det bland annat: ”Föreningen Svenska Superligan (FSSL), som består av de föreningar som har lag i SSL, ifrågasätter de rättigheter som Svenska Innebandyförbundet (SIBF) anser sig ha i samband med matcharrangemang i SSL.”

Kalmarsunds klubbchef Per Viberg bekräftar sprickan.

– Det är har varit infekterat under en lång tid. Innebandyn har stått still i tio år, säger han.

Viberg pekar på att de flesta andra lagsporterna ligger långt före innebandyn.

– Jag ser ingen annan utväg än att SSL i framtiden ägs av ett aktiebolag som i sin tur ägs av föreningarna. Där har man sedan egna rättigheter.

– Tittar man på fotbollen och hockeyn har de egna organisationer. Till och med Hockeyettan har en egen organisation. Där äger de sina egna rättigheter och något liknande måste hända för att innebandyn ska kunna ta nästa steg.

I pressmeddelandet står det också att det ryktas om att vissa föreningar vill starta en ny kommersiell liga som inte är ansluten till Svenska innebandyförbundet.

”Vi ser mycket allvarligt på dessa rykten. En liga utanför SIBF skulle riskera att splittra Svensk Innebandy”, skriver man vidare.

– Att det skulle startas en ny liga är bara spekulationer från innebandyförbundet. Jag tror inte att det är en ambition och det finns inga sådan diskussioner.

FSSL har kallat alla elitföreningar till ett möte på måndag i Stockholm för att diskutera framtiden. Ett möte som Per Viberg kommer att delta i.

– Läget har varit låst under en längre tid men nu känns det som att det är rätt läge. Förbundet börjar bli svettiga.