Sport

Moras succémålvakt klar för IKO: ”Var vårt huvudspår”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Förra säsongen hade Moras Dan Bakala näst högst räddningsprocent av samtliga målvakter i hockeyallsvenskan. Nästa säsong spelar han IK Oskarshamn. Här är det IKO-kaptenen Daniel Ljungkvist testar Dan Bakala under en match i vintras.
Foto:Daniel Svensson
Förra säsongen hade Moras Dan Bakala näst högst räddningsprocent av samtliga målvakter i hockeyallsvenskan. Nästa säsong spelar han IK Oskarshamn. Här är det IKO-kaptenen Daniel Ljungkvist testar Dan Bakala under en match i vintras.

Förra säsongen hade han näst bäst räddningsprocent i hockeyallsvenskan.

Nu är Dan Bakala klar för IK Oskarshamn.

KHL-flyktade Gasper Kroseljs ersättare är funnen. Det blir kanadensaren Dan Bakala som vaktar IK Oskarshamns kasse den kommande säsongen.

– Det är klart att det är ett slag i nacken när du tappar förstamålvakten den 15 maj. Målvaktsfrågan har varit prioriterad sedan dess och jag är väldigt nöjd med den här lösningen, säger IKO:s sportchef Roger Jönsson på en svajig telefonlina från Winnipeg i Kanada, där han befinner sig.

Sportchefen bekräftar också att Vålerengas norske målvakt Steffen Søberg varit på tapeten.

– Han och Bakala är målvakterna vi jobbat med, men Steffen satt på kontrakt, så det var svårare.

Dan Bakala gjorde förra säsongen stor succé i Mora. Med en räddningsprocent på 92,40 var han näst bästa målvakt i allsvenskan. Även i slutspelsserien hade han näst högst procent av målvakterna; 93,21.

– Sett till förra säsongen och statistiskt så matchar han absolut Gasper.

Varför blev han inte kvar i Mora?

– Jag vet inte, men jag tror att han sökte SHL och andra högre ligor till en början. Det kan ha varit att han hade ett högt pris i början också.

Att IKO kan värva ett så pass etablerat namn på målvaktssidan beror på att föreningen redan har avsatt pengar i budgeten för Gasper Kroselj.

– Dan tar i princip Gaspers kontrakt. Vi har ju haft Gasperpengarna att spela med sedan han försvann.

IKO:s målvaktstränare Robin Danielsson har varit drivande i rekryteringen av Dan Bakala:

– Dan har visat vad han går för i svensk hockey. En snabb målvakt, med bra reflexer och kvicka fötter. Han har tydliga ambitioner, vill vidare i karriären och ser IK Oskarshamn som ett bra steg på resan. En mycket bra lösning för båda parter. Tillsammans med Erik Källgren har vi ett utmärkt målvaktspar, säger han.

Bakala ansluter till sina nya lagkamrater i IK Oskarshamn i slutet av juli.

Förutom att värva målvakt har Jönsson även träffat scouter under sin Kanadatripp.

– Vi ska ju ha in en eller ett par spetsforwards och även en förstaback som kan styra powerplay. Det cirkulerar många namn här borta och vi har tackat nej till en hel del spelare. Vi har mindre pengar att röra oss med i år och vill verkligen att det ska bli rätt. Vi har inte råd att ta de allra dyraste spelarna, så vi försöker vara så noggranna det bara går.

Utöver det som troligen landar i utländsk spets återstår även en handfull backar och forwards att knyta upp.

– Det är inget som är i pipelinen att bli klart just nu, men jag håller på för fullt på flera håll med olika spelare.

Under Jönssons bortovaro har även Linus Morin-historien rullat upp på hemmaplan.

– Det där är jättekonstigt. Vi var överens innan jag åkte. ”Är vi klara?”, sa jag. Han svarade ja och vi skakade hand på det. Sedan tyckte han uppenbarligen inte att det var tillräckligt bra i alla fall och det var naturligtvis ett misstag att det gick ut på hemsidan. Jag har fått ett motförslag från Linus nu, men vi har inte de pengarna han begär. Jag hoppas fortfarande det ska lösa sig, men tycker han att det är bättre att spela i Västervik så får han göra det.

FAKTA

Dan Bakala

Ålder: 27 år
.

Längd: 180 cm.


Vikt: 84 kg
.

Tidigare klubbar: Calgary Royals (AJHL), Bemidji State University (NCAA), Tulsa Oilers (CHL), Dundee Stars (EIHL), Mora.

Född: Calgary, Kanada
.

Meriter: Näst bäst räddningsprocent i hockeyallsvenskan 14/15. Årets spelare i brittiska EIHL-ligan 13/14.

Aktuell: Har skrivit på ett ettårskontrakt med IK Oskarshamn. Anländer till Oskarshamn i slutet av juli.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.