Sport

Damkronorna fixade ny succé i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Nybro-tjejen Lisa Johansson svarade för en fantastisk turnering i Oskarshamn. Hon gjorde tre mål mot Finland i 4-1-segern, gjorde ett av målen mot Ryssland och blev utsedd till turneringens bästa forward.
Foto:Roger Carlsson
Nybro-tjejen Lisa Johansson svarade för en fantastisk turnering i Oskarshamn. Hon gjorde tre mål mot Finland i 4-1-segern, gjorde ett av målen mot Ryssland och blev utsedd till turneringens bästa forward.

Ny turneringsseger och succé även utanför isen.

Damkronorna och Oskarshamn är en lyckad kombination.

– Ett topparrangemang, säger Leif Boork.

För fyra år sedan arrangerade IK Oskarshamn en fyrnationsturnering för några av Europas bästa damlag i ishockey. Den gången slutade det med turneringsseger och ett hyllat arrangemang. I helgen upprepade sig allting. Damkronorna besegrade i tur och ordning, Tyskland, Finland och Ryssland.

– Vår första turneringsseger den här säsongen och första gången vi slår Finland under säsongen. Psykologiskt är det jätteviktigt. Klart att tre segrar ger självförtroende också, säger Leif Boork.

Han njöt efter slutsignalen och kunde konstatera att det varit en mycket givande vecka inför VM om drygt en månad.

– Vi har på ett bra sätt varit ett lag under hela turneringen. Jobbat hårt för varandra, gjort en hel del powerplay-mål, bra målvaktsspel och utnyttjat skridskoåkningen som vi vet att vi är bra på.

Det var inte bara på isen som Boork var nöjd. Han hyllar arrangemanget i Oskarshamn.

– Ett topparrangemang rakt igenom, vi är nöjda med allt från hotell till is. Vi känner oss verkligen uppskattade här. Kul också med så bra publiksiffror mot Finland och Ryssland. Tiderna kanske inte har varit ideala med att spela en helg med tanke på vad man konkurrerar med, men det har varit härlig stämning.

En annan som gick runt och bara njöt under söndagen var IK Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg.

– Vi har fått väldigt mycket beröm för många grejer. Och fantastiskt med så mycket publik, det är över alla förväntningar. Kronan på verket var matchen mot Finland. Seger med 4-1, en fantastisk publiksiffra och underhållningen vi bjöds på kan ingen vara besviken på.

Sammanlagt på alla matcherna har det varit 4 000 åskådare, tusen mer än förra fyrnationsturneringen, vilket ger IKO klirr i kassan. Taket för att få in 180 000 kronor var 3 000 åskådare.

– Jag vill verkligen hylla alla som hjälper till runt hela arrangemanget. Det här är vårt femte stora arrangemang på fyra år och det är alla eldsjälar och föreningsmänniskor hos oss som gör att det blir så bra, säger Åkerberg som berättar att omkring 60 personer jobbar ideellt under helgen. Man blir alldeles varm i själen.

Förhoppningen är att få fortsätta arrangera förbundsarrangemang. Kanske redan i april.

– Vi har anmält vårt intresse för en träningslandskamp mellan Tre Kronor och Schweiz den 8 april. De spelar i Ljungby den 7 april och vill ha någon spelplats relativt nära till den 8 april.

– Vi har anmält vårt intresse, men mer än så vet vi inte.

Fakta

Resultaten under fyrnationsturneringen:

Fredag 12/2:

Finland-Ryssland 3-1

Sverige-Tyskland 2-0

Sverige: Elin Lundberg, Alexandra Palm.

Lördag 13/2:

Ryssland-Tyskland 2-0

Sverige-Finland 4-1

Sverige: Lisa Johansson 3, Pernilla Winberg

Söndag 14/2:

Tyskland-Finland 1-6

Sverige-Ryssland 3-2

Sverige: Lisa Johansson, Hanna Sköld, Pernilla Winberg

Visa mer...