Craftstaden sugna på Visby IBK:s stjärnback

Oskarshamn Artikeln publicerades
Visbys stjärnback Robin Melin sänkte Craftstaden i lördags. Nu vill Oskarshamnsklubben försöka locka honom till fastlandet.
Foto:Per Hammenvik
Visbys stjärnback Robin Melin sänkte Craftstaden i lördags. Nu vill Oskarshamnsklubben försöka locka honom till fastlandet.

Craftstaden var med och högg på en SSL-kvalplats.

Sportchefen vet vad som krävs för att kval ska bli verklighet.

– Två klasspelare, säger Robert Nilsson.

Säsongen är inte slut, två omgångar återstår. Men det mesta är redan klart i Craftstadens truppbygge inför nästa.

– Vi ligger väldigt långt fram. Jag har haft mycket hjälp av Royne Tvingsell (huvudtränaren) som hjälpt mig med den befintliga truppen, säger sportchefen Robert Nilsson, som så sent som i lördags presenterade nya kontrakt med målmaskinen Patrik Ekman och Johan Sundqvist.

Sedan tidigare finns nyckelspelare som Simon Zetterling, Adam Waktel, Filip Stjernberg, Eric Thompsson och Markus Nilsson på kontrakt.

  Några spelare hänger i luften. Tor Bornedal Samils funderar. Robin Lennartsson likaså. Målvakten Adrian Kodelja kan vara på glid.

  – Det är risk att vi tappar Adrian. Jag har den magkänslan, men vi får se. Det vore konstigt om inte klubbar högre upp kikade på honom, säger Robert Nilsson.

  Ser du någon risk att ni tappar någon spelare som har kontrakt?

  – Risken finns alltid. Ta en sådan som Simon Zetterling, det är klart att hans målsinne (33 mål på 20 matcher) väcker intresse. Men han har jobb i stan och skrev nyligen ett nytt kontrakt, så jag tror att han stannar.

  Royne Tvingsell är som bekant huvudtränare. Han fick under säsongen sällskap av Karl Pontén, som värvades som spelare, men på grund av skada blev assisterande tränare i stället.

  – Jag ska sätta mig med dem i dagarna. Jag hoppas att tränarbiten löser sig snabbt. Vad det gäller Karl är jag jättenöjd med honom som tränare, han är väldigt uppskattad, båda av spelarna och Royne. Han ska opereras snart och har inte gett upp hoppet om att spela igen, säger Nilsson, som har för avsikt att vara kvar som sportchef.

  Men som sagt, det mesta är redan i hamn och Craftstaden kan nu ägna sig åt att jaga spets.

  – Krasst kan man säga att det som skiljer oss från toppen i allsvenskan är två spetsspelare. Förra säsongen var vi och Kalmarsund jämbördiga. Sedan plockade de in två riktiga klasspelare (Kim Nilsson och Marcus Johansson) och nu är det ganska stor skillnad.

  Så ditt mål är att värva två spetsspelare?

  – Ja, det är det helt klart. Spelare som verkligen gör skillnad. Men det är inte lätt. Ska du hitta spelare som är bättre än vad Simon Zetterling och Patrik Ekman är så måste du i princip värva från SSL.

  Inför säsongen gjorde Craftstaden en framstöt på Visbyduon Robin Melin och Jon Lindgren. Melin visade så sent som i lördags klassen då han till stor del var den som sköt Craftstadens kvaldrömmar i sank.

  – Jag vet inte hur nära det egentligen var inför förra säsongen. Det kändes som att det inte var så långt borta. Men sedan skrev han nytt med Visby i stället. Han är riktigt bra och jag kommer göra ett försök att få hit honom, men det är tufft.

  Har du fler namn på spetsspelare som du redan nu vet att du ska kontakta?

  – Ja, det har jag. Det finns det en lista på namn. En som jag kan avslöja är Samuel Olsson, som lämnade för Fagerhult i samma serie inför den här säsongen. Vi vill gärna ha tillbaka honom, men det hänger på hans sociala situation.

  Har du överlag märkt någon skillnad när du pratar med spelare utifrån nu, jämfört med för ett par år sedan?

  – Absolut, vi har gjort oss ett namn. Nu behöver man inte presentera klubben längre, spelarna har koll på Craftstaden.

  Fakta

  De har kontrakt nästa säsong

  Karl Pontén (tränare eller spelare), Henrik Areskoug, Sebastian Gerdehag, Tobias Roth, Eric Thompsson, Simon Lundberg, Simon Zetterling, Markus Nilsson, Adam Waktel, Patrik Ekman, Filip Stjernberg, Martin Rosén, Johan Sundkvist

  Visa mer...