Sport

Christian Gustafsson: ”Någon annan bör ta över – nu”

Krönika Artikeln publicerades

Per Kenttä har sagt upp sig, men ska vara kvar som sportchef fram till april. En omöjlig ekvation.

Han är nämligen inte IK Oskarshamns sportchef längre. Han är Björklövens.

Därför bör någon annan från och med nu – i väntan på att en ny sportchef är på plats – ha det sportsliga ansvaret.

Per Kenttä lämnar alltså IK Oskarshamn i rejäl förtid. Tanken var att han skulle vara i södern i tre år. Det blev, efter att Kenttä valt att säga upp sitt optionsår, ett och ett halvt.

För det är så man får se det, även om Kenttä ska vara kvar kontraktstiden ut, till den 31 mars.

Läs mer om sportchefens beslut:

Expressen-reportern Johan Svensson, mer känd som Mr Madhawk, gick på tisdagen ut med uppgifter – och de brukar stämma – som säger att Per Kenttä nästa säsong är sportchef i Björklöven.

Det gör i praktiken att Per Kenttä från och med nu inte längre IK Oskarshamns sportchef.

Han är Björklövens.

Det sätter IK Oskarshamn i en minst sagt obekväm sits. Per Kenttä och IKO kan säga vad de vill utåt, men i praktiken är samarbetet över.

Från och med nu kommer Kenttä ha sina sympatier hos seriekonkurrenten i Umeå.

De talanger han ser, kommer han se som potentiella Björklövenspelare.

Spelare som Oskar Nilsson och Jesper Dahlrot – båda med tydlig Norrlands- och Kenttäkoppling – kommer näppeligen skriva nya IKO-kontrakt i rappet. Snarare är oddsen låga på att de är grönvita nästa säsong.

Dessutom ger beskedet en ofrånkomlig osäkerhet kring ”projektet IK Oskarshamn”. Vart tar det vägen nu?

Befintliga spelare tänker sig för innan de förlänger, potentiella nyförvärv vill se vem som blir ny sportslig boss innan de kritar på.

Kort sagt: det här är en illasinnad julklapp som grusar isen rejält för IK Oskarshamn.

• • •

Martin Åkerberg, klubbchef i IK Oskarshamn.
Foto: Daniel Svensson
Martin Åkerberg, klubbchef i IK Oskarshamn.

Att Per Kenttä flyttar norröver nu har jag i sak inget att säga om. Sett till att han hela tiden haft familjen i Haparanda, så är det logiskt. Han är attraktiv efter att ha gjort ett mästerligt sportchefsjobb för IK Oskarshamn. Björklöven är en stor klubb med stor potential.

Det är emellertid märkligt att ha 31 december som sista datum att säga upp optionsåret. I synnerhet för en sportchef. IKO:s klubbchef Martin Åkerberg säger att kontraktet kommer att fullföljas, det vill säga: Per Kenttä jobbar kvar till den 31 mars.

Det måste i så fall ske på strikta premisser. Det spelar ingen roll hur proffsig man tror sig vara. I Oskarshamn är Per Kenttä nu, som man brukar säga i politiska sammanhang, en lame duck.

Han är anställd på papperet, men alla vet att han snart är borta.

Om han nu ändå ska vara kvar kontraktstiden ut, så låt honom jobba med marknadssidan, vara bollplank, sköta praktiska saker eller – tadam – köra ismaskin.

Han kan också jobba med kortsiktiga lösningar, som tillfälliga januariförvärv och lån.

Men han ska inte vara sportsligt ansvarig i ett bredare perspektiv.

Sätt i stället in en interimsportchef (exempelvis IKO-ikonen, tillika styrelseledamoten, Alexander Johansson) eller interimsportgrupp som styr skutan långsiktigt till dess en ny sportchef är på plats.

• • •

Vem ska då ta över?

Tja, det är så klart omöjligt att säga. Jag tror inte IK Oskarshamn har något direkt drömnamn de går och suktar efter. Kenttäs besked är färskt.

Vi kan nog utgå från att det kommer börja ringa på kansliet ganska omgående. Sportchefsjobbet i IK Oskarshamn lär vara attraktivt. IKO leder allsvenskan, tränarteamet är på plats även för nästa säsong, klubben har ett fint rykte och mår gott både organisatoriskt och ekonomiskt.

Det lär finnas goda namn att välja mellan. Nu gäller det bara att välja rätt.

När det skulle bytas sportchef förra gången, för nästan två år sedan, lyfte jag fram just Kenttä och Daniel Broberg som huvudkandidater.

Jag tycker fortfarande att Daniel Broberg, som tränade IKO för drygt tio år sedan, är ett drömnamn för IKO. Han bör alltid få ett samtal. Men sannolikt är han inte intresserad, då han är Stockholmsbaserad och har det bra som sportchef i SDE och individuell coach åt bland annat Växjö Lakers.

När Kenttä anställdes, stod det mellan honom och Joakim Tillgren. Tillgren kan också uteslutas, då han var något av Håkan Åhlunds nemesis i Pantern.

I övrigt kan jag tänka mig att Mikael Johansson (gör det bra i Kallinge/Ronneby) finns i tankarna. Jag kan tänka mig att Patric Larssons (nu i Karlskrona) namn nämns, liksom nämnde Alexander Johanssons. Jag kan tänka mig att IKO-produkten Per Gustafsson (sportchef och tränare i Dalen) är ett namn som skvalpar i periferin.

Det finns hur många namn som helst om man börjar spekulera. IKO:s short list är nog lång.

Personligen fastnar jag för två namn. Ett dyrt, ett billigt:

Stefan Bengtzén.
Foto: Emil Langvad/TT
Stefan Bengtzén.

Stefan Bengtzén. Fick lämna Brynäs för två månader sedan. Bengtzén är en av landets mest rutinerade sportchefer. Han byggde under många år upp Karlskoga till ett allsvenskt topplag, han förvandlade Karlskrona från ett botten- till ett topplag i allsvenskan och har sedan 2014 varit sportchef i Brynäs. Långsiktig, kan allsvenskan, har varit på högsta nivå.

• Daniel Stolt. Lite av en Per Kenttä-typ. Ung (34 år), skicklig lagbyggare, van vid små medel, utrustad med talangöga. Inne på sin fjärde säsong Vimmerby. Han har sakta men säkert byggt ett lag som på allvar utmanar om en allsvensk plats. Vimmerby vann nyligen den tuffa söderettan i imponerande stil.

Hur som helst. IK Oskarshamn bör lägga allt krut på att ha en ny sportchef i båten så snart som möjligt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.