Sport

Christian Gustafsson: Framgången har sitt pris

KRÖNIKA Artikeln publicerades
IKO har bara sex spelare kvar från i fjol.
Foto: Daniel Svensson
IKO har bara sex spelare kvar från i fjol.

Det har sina (bak)sidor att göra föreningens bästa säsong i historien. Fråga Per Kenttä. Han har tappat nästan ett helt lag och tvingas nu plocka fram sina allra vassaste trollkarls-skills.

Allt dom bygger upp ska vi meja ner, skaldade Florence Valentin, eller Love Antell om ni så vill. Lite så känns det som att en illvillig hockeyallsvensk gud sitter uppe bland molnen och resonerar. Per Kenttä och IK Oskarshamn byggde förra säsongen upp ett lag som vann slutspelsserien och var på vippen att få en helt avgörande SHL-serie mot Mora.

Ett lag som om det fått vara intakt kunnat hota på allvar om en SHL-plats. Det fick det givetvis inte.

Framgången har sitt pris. Bygget är burdust nermejat. Drygt två månader efter de historiska dramerna på Hovet, i Be-Ge Hockey Center och Tegera Arena står Per Kenttä med sex spelare från förra säsongen.

Då räknar jag ändå in John Dahlström, som var på lån under våren. Sex ynka spelare. Resten är gone with the wind. Vi kan lika gärna säga två tomma händer.

Några har skeppats (Löfstedt, Ragnewall, Olhaver), men de flesta har dragit mot Kenttäs vilja. Tack vare eller på grund av...tja...framgång.

Det är så det funkar i den här delen av näringskedjan.

Marcus Björk, Martin Fehérváry, Karl Johansson, Manuel Ågren och – om vi nu ska räkna dom – bröderna Elvenes har lämnat för SHL.

Men det stannar inte där. Modo snodde succétränaren Björn Hellkvist, pånyttfödde Joakim Hagelin och det blixtrande lånet Tom Hedberg.

Därtill lämnade en av mina fjolårsfavoriter, Niklas Johansson, hals över huvud för konkurrenten Karlskrona, trots ett sprillans nysignat kontrakt, och veteranbackarna Björn Karlsson och Tom Linder ser ut att vara på väg ut.

Totalt har IKO tappat eller skeppat över 200 grundseriepoäng och rutin an masse.

Ett helt nytt lag kommer skrinna in i Be-Ge Hockey Center efter sommaren.

Det behöver inte nödvändigtvis vara sämre, men det är nytt. Och det är givetvis inte optimalt, då kontinuitet ofta går före snajdiga Eliteprospect-stats.

IKO:s sportchef Per Kenttä får ligga i.
Foto: Roger Carlsson
IKO:s sportchef Per Kenttä får ligga i.

 

• • •

Hur har då Kenttä fått till sitt nybygge?

Naturligtvis omöjligt att säga nu, mer än att det ser ganska spännande ut.

Oskar Nilsson och Nolan Zajac är två offensiva backar som är tänkta att ersätta Björk och Johansson. Jesper Dahlroth från Timrå sägs vara på ingående och det är en snudd på nödvändig defensivkolossrekrytering.

Där bakom finns potential i Isak Pantzare och Måns Hansson, som båda imponerat i ettan. En serie Kenttä visat sig ha järnkoll på.

Med Dahlroth och ytterligare någon rekrytering så tycker jag – till skillnad från C More-Mike Helber, som hade flera märkliga invändningar när han semisågade IKO häromdagen – att backbesättningen ser ganska stark ut.

Framåt återstår fortfarande lite för mycket att värva in för att det ska gå att ens göra en något sånär seriös bedömning.

En förstacenter ska in. Likaså Niklas Johanssons ersättare. Även en spetsforward står på att värva-listan.

Av det som skeppats i hamn finns egentligen bara ett säkert spetskort. Victor Öhman. Och det är förutsatt att han tränar duktigt, äter mycket grönsaker och håller sig skadefri. Då är han en absolut tipptoppspelare i allsvenskan.

Nicklas Heinerö sägs vara klar för IKO.
Foto: Bertil Ericson / TT
Nicklas Heinerö sägs vara klar för IKO.

Det har Joakim Thelin (AIK) och Nicklas Heinerö (Södertälje, han är klar men inte presenterad) också potential att vara, men de kommer med lite stukat självförtroende och är på förhand inga givna stjärnor.

Filip Sveningsson och Markus Modigs, ex-stjärnor i J20 respektive division 1, är svårt att ha förväntningar på. Men Kenttäs hökögon har ju hittat guld förr.

Som grädde på moset, jag låter bli det negativt klingande lök på laxen, har IKO ett nytt tränarpar i båset. Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg från Pantern.

Headcoach Åhlund kommer in med lite minuskapital efter en fullblodskaossäong i Pantern där han till slut fick sparken.

Nu är det just han, som haft en öppen konflikt med Victor Öhman, som ska leda den här nysnickrade skutan.

Det är fortfarande lite för många tunga pusselbitar kvar att placera in, så vi får vänta med att recensera Per Kenttäs silly season ett tag till. Men som ni själva förstår blir det initialt svårt att ställa några jättehöga krav på ”nya IK Oskarshamn”. Ska det bli en repris av den himlastormande fjolårssäsongen, ja, då måste Kenttä både dopa kaninerna i hatten och vässa trollstaven.

Manuel Ågren har lämnat IKO för Djurgården.
Manuel Ågren har lämnat IKO för Djurgården.

• • •

Med det inte sagt att det kommer gå åt pipsvängen. Men det blir tuffa papper. Leksand, Modo och AIK SHL-rustar, Björklöven och Södertälje ser ut att börja hitta sig själva igen, Almtuna kan bli ruggiga med Tony Mårtensson i rostern, Karlskrona kan bli allt från havsörn till flundra och Västerås är ingen vanlig nykomling.

Ni hajar.

Dessutom ryktas Tony Mårtensson (Almtuna), Dick Axelsson ( AIK) och Tobias Enström (Modo) vara på ingång och känslan är att hockeyallsvenskan – som haft några gråa år – är både vassare och hetare än på länge.

Storstjärnan Tobias Enström ryktas till Modo.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Storstjärnan Tobias Enström ryktas till Modo.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.