Identitetskris slår även mot vuxna

Wael Ali ,

Identitetskris är ett av de viktigaste fenomenen i psykologi och i sociologi. Många forskare har skrivit om detta, men mest har det skrivits om barn och ungdomar.

En människa frågar: Vem är jag? Vem jag ska bli? Det är en obekväm psykologisk status. I åldern mellan 13-18 år börjar en känsla av identitet infinna sig, så om identiteten utsätts för kris eller konflikt, börjar en rädsla och vi börjar prata om identitetskris.

Om en ungdom klarar av att hantera detta, kan han/hon klara sin identitet, och om han/hon inte kan klara detta hamnar de i kris för att hitta sin identitet. De hamnar i en konfliktsituation mellan identitet och roll vilket skapar förvirring. Från det perspektivet kan vi säga att det inte är bara ungdomar eller barn som drabbas utan det kan också hända för vuxna som tvingas att lämna sitt hemland eller tvingas att flytta från en plats till andra platser på grund av krig, ekonomi eller otrygghet.

Vad jag vill säga är att det finns identitetskris även hos vuxna inte bara hos barn eller ungdomar. Många invandrare kommer till Sverige och det finns en id-kris hos dem själva nu. Många av dem vet inte vem han är eller vad han ska bli. Det är på grund av att de inte vet vem de är här, är de araber, afghaner, iranier eller européer (svenskar)?

De kanske säger till barnen att vi kommer från ett islamiskt land och vi måste bli muslimer och följa islamisk religion eller tradition, vi får inte integrera oss med svenskar. Från andra håll hör barnen att det är bara traditioner som inte hjälper oss nu och vi tycker inte om det.

Jag vill inte att vi ska lämna vår identitet som araber eller afghaner eller muslimer, vi får inte göra så, vi är stolta i vår bakgrund och vet vilka vi är. Vi ska inte gömma detta eller splittras från vår bakgrund, men vi vill gärna integrera oss i samhället för vår egen skull och för barnens skull och framtid.

Om Sverige vill integrera invandrare måste de börja med föräldrarna, utbilda dem och hjälpa dem att bättre förstå det svenska samhället och inte bara kritisera deras traditioner och vanor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.