Hög tid att bygga bostäder för äldre

Boletarna SPF Seniorerna Oskarshamn ,
2 bilder

Kommunen har hänvisat intresserade privata aktörer som Bovieran och JLW Fastigheter att bygga vid Gölkärret, medan Byggebo i höstas fick kommunstyrelsens uppdrag att bygga serviceboende och förskola i Kikebo.

Sedan Byggebo tagit över ansvaret för bygget på Mejeriplan tycks dock Kikeboplanerna gått i stå och vi tycker det är angeläget att öppna för andra intresserade aktörer i detta område på samma sätt som man inbjuder till byggande på Brädholmen. Det måste vara rationellt med tanke på gemensamma aktiviteter och kommunens äldreservice att koncentrera flera typer av äldreboenden i området runt Solbacka och kulturhuset. Ett centralt boende bidrar dessutom till en levande stad till fromma för handeln, inte minst med tanke på den planerade utbyggnaden av Coop Extra.

De som tror att bristen på lämpliga bostäder för äldre är ett övergående problem i och med att 40-talisterna dör ut bör ta en titt på den demografiska befolkningsprofilen (Kommunfakta 2014, finns på kommunens hemsida). Den visar att det kommer en ny, lika stor grupp som passerar 65-årsgränsen om 15-20 år. Detta ger möjlighet till väl planerade och långsiktiga investeringar i bra äldrebostäder. Det finns gott om bra exempel i andra kommuner. Gyllene Eken - ett seniorboende med 30 lägenheter som JLW Fstigheter bygger i Västervik, Trygga Boendet - JSB bygger 16 lägenheter i Mönsterås, BoKlok, Skanska och Ikea i samverkan bygger 24 bostadsrätter i Färjestaden.

Varför byggs det inte några äldrebostäder i Oskarshamn?

Det finns säkert intressenter och detaljplanen i Kikebo är klar, men med hänsyn till det stora behovet av nya bostäder i hela landet måste kommunen aktivt locka investerare till att bygga här, de knackar inte på dörren med mössan i hand.