Fotundersköterskor skulle göra skillnad

Ann Hammar ,

Apropå fothälsans dag som infaller i dag, 5 maj.

I mitt arbete som sjuksköterska i den kommunala hälso- sjukvården ser jag ofta stora behov av fotvård hos enskilda individer. Behov som ibland är svåra att få tillgodosedda på ett enkelt sätt, för en åldrad människa, som har svårigheter att förflytta sig. Det är svårt att få tid hos fotvårdsspecialisterna i stan och det blir en extra resa och en utgift till, som inte alla äldre anser sig ha råd med, tyvärr. Det finns dessutom många diabetiker, som egentligen har tillgång till fotvård via remiss på sjukhuset, som inte alltid "kommer iväg" på sin fotvård.

Att sköta sina fötter, hud och naglar, är en viktig sak för hälsan. Vi ser i vårt arbete ofta fotsår eller spruckna och torra hälar, som orsakats av för långa naglar, dålig skötsel och/eller t.ex. för trånga skor. Hemtjänstpersonalen har inte alltid tid eller kunskap att sköta om fötterna hos de äldre som de duschar. Duschsituationen är ibland dessutom lite stressad...

Jag tror att kommunen skulle vara smart och tjäna både tid och även pengar på sikt samt bespara många personer ett lidande och dessutom bidra stort till fothälsan, om socialförvaltningen fick möjlighet att anställa ett litet antal fotundersköterskor/terapeuter. Kanske en kortare uppdragsutbildning kan behövas...??

Fotundersköterskornas uppgift skulle vara att bistå hemtjänstpersonalen att ge äldre personer en enklare form av fotvård i hemmet. Fotvården skulle kunna ses som ett "tillval", för en rimlig kostnad, inom biståndet.

Kanske finns det ett litet antal små miljoner till detta patientnära projekt...?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.