Fokus på könsidentitet behövs

Hedvig Sävenryd ,

Enligt folkhälsomyndigheten så har mer än en tredjedel av alla transpersoner övervägt att ta sitt liv under det senaste året, trots det så bestämmer cis-män vad diskriminering är.

Måndagen den 10/10 skrev Marita Sandberg en insändare med rubriken Fokusera inte på könsidentitet i Barometern, som beskrev hur fokus ska tas bort från könsidentiteter och transpersoner. I insändaren står det att många barn och unga blir irriterade på att det finns ett fokus på just kön och könsidentiteter i skolan.

En av dessa ungdomar som verkar vara irriterade på fokus på transpersoner är Malte Edman.

Att säga att transpersoner ligger i fokus i skolmiljön är en ren lögn, det kan jag som transperson i skolmiljö intyga om. Till råga på det så säger eleven som jag föreläst för att jag som icke-binär transperson är olämplig till att föreläsa om hur transpersoner blir diskriminerade.

Den enda statistiken där transpersoner är överrepresenterade och fokuserade på, är i självmordsstatistiken.

Mitt svar på varför det är så många transpersoner som överväger att ta sitt liv och varför mer än hälften av alla transpersoner undviker olika vardagliga aktiviteter är att okunnigheten är så stor bland omgivningen. Istället för att transpersoner ska få berätta om vad som diskriminerar och inte diskriminerar dem så får de som diskriminerar bestämma det.

Felköning av mig är diskriminering. Malte Edman som lyssnade på min föreläsning och som har skrivit insändaren fick med all säkerhet höra mitt pronomen, men även om personen inte hade fått höra mitt pronomen så ligger problematiken i att anta pronomen. Personen antog att mitt pronomen var hon på grund av mitt yttre, detta ger mig ångest och känslan över att jag inte existerar. Det är diskriminering av transpersoner.

Jag vet inte en enda transperson som skulle säga att ämnet kön och könsidentitet tjatas om och inte heller cispersoner i min närhet säger att det är irriterande när det pratas om. Vi behöver tjata och prata om det för att transpersoner ska kunna gå igenom dagen utan att genomlida kränkande handlingar som utförs av personer som är irriterade på att fokus läggs på könsidentitet.