Blir det något kulturhus i Mörbylånga?

Kulturbevakarna ,
Socialdemokraterna vill satsa på ett kulturhus i Färjestaden där också ett nytt bibliotek ska rymmas. Men vad hände med kulturhuset i Mörbylånga, undrar insändarskribenterna.
Foto:Pia Olofsson
Socialdemokraterna vill satsa på ett kulturhus i Färjestaden där också ett nytt bibliotek ska rymmas. Men vad hände med kulturhuset i Mörbylånga, undrar insändarskribenterna.

Tidigare har vi kunnat läsa i tidningarna att Mörbylånga kommuns politiker nu tagit beslutet att flytta Färjestadens bibliotek till Köpstaden. Ett nytt bibliotek i Färjestaden var ett av de vallöften som fanns med hos så gott som alla partier. Det var väl ett bra beslut. Biblioteket kommer på detta sätt nära där många människor rör sig.

Socialdemokraterna ville dock påpeka att de i framtiden vill satsa på ett kulturhus i Färjestaden, underförstått där också ett nytt bibliotek ska rymmas. Detta fanns inte med i de vallöften som partiet gick till val på.

Inför valet var det tydligt uttalat att Socialdemokraterna ville satsa på ett kulturellt centrum i Mörbylånga med ett kulturhus där.

Nu ställer vi oss frågan – vad vill Socialdemokraterna egentligen?

Och vad lägger ni i begreppet kulturhus?

Mörbylånga kommun är en mindre kommun med stora ambitioner. Kommunen vill bli en sverigeledande kultur- och naturkommun 2025. Många vackra ord som tyvärr sällan följs av motsvarande handling.

Det finns inga möjligheter att kunna ha mer än ett kulturhus med ett rimligt publikintresse, ekonomi och kvalitativt innehåll i en kommun som Mörbylånga.

Om man med kulturhus avser en lokal där lokala föreningar kan få hyra lokaler och där lokala konstnärer kan få visa sina alster så behövs ingen större satsning alls. Sådana lokaler finns det gott om i kommunen. Om man med kulturhus menar en för ändamålet anpassad lokal där det kan erbjudas konserter, teater, konstutställningar, föreläsningar, konstateljéer, kafé med mera som är öppet året runt så finns det bara utrymme för en sådan satsning. Detta är också en absolut nödvändighet om man ska komma en bit mot sitt uppsatta mål, ledande kulturkommun.

Visst behövs det en satsning på Färjestaden. Det som behövs göras där är till en början en ordentlig centrumplanering av framtida satsningar så att Färjestaden kan utvecklas med handel som bas.

När det gäller satsning på kulturhus så är vår uppfattning att det är Mörbylånga som har de bästa förutsättningarna. Där finns redan etablerat ett kulturellt intresse båda bland invånarna och bland kulturutövare. Detta måste vara grunden för en fortsatt satsning.

Så tala om för oss – vi var många som trodde på er i valet – var står Mörbylångas Socialdemokrater nu?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.