Blir det något kulturhus i Mörbylånga?

Kulturbevakarna ,
Socialdemokraterna vill satsa på ett kulturhus i Färjestaden där också ett nytt bibliotek ska rymmas. Men vad hände med kulturhuset i Mörbylånga, undrar insändarskribenterna.
Foto:

Tidigare har vi kunnat läsa i tidningarna att Mörbylånga kommuns politiker nu tagit beslutet att flytta Färjestadens bibliotek till Köpstaden. Ett nytt bibliotek i Färjestaden var ett av de vallöften som fanns med hos så gott som alla partier. Det var väl ett bra beslut. Biblioteket kommer på detta sätt nära där många människor rör sig.

Artikeln publicerades 29 maj 2015.

Socialdemokraterna ville dock påpeka att de i framtiden vill satsa på ett kulturhus i Färjestaden, underförstått där också ett nytt bibliotek ska rymmas. Detta fanns inte med i de vallöften som partiet gick till val på.

Inför valet var det tydligt uttalat att Socialdemokraterna ville satsa på ett kulturellt centrum i Mörbylånga med ett kulturhus där.

Nu ställer vi oss frågan – vad vill Socialdemokraterna egentligen?

Och vad lägger ni i begreppet kulturhus?

Mörbylånga kommun är en mindre kommun med stora ambitioner. Kommunen vill bli en sverigeledande kultur- och naturkommun 2025. Många vackra ord som tyvärr sällan följs av motsvarande handling.

Det finns inga möjligheter att kunna ha mer än ett kulturhus med ett rimligt publikintresse, ekonomi och kvalitativt innehåll i en kommun som Mörbylånga.

Om man med kulturhus avser en lokal där lokala föreningar kan få hyra lokaler och där lokala konstnärer kan få visa sina alster så behövs ingen större satsning alls. Sådana lokaler finns det gott om i kommunen. Om man med kulturhus menar en för ändamålet anpassad lokal där det kan erbjudas konserter, teater, konstutställningar, föreläsningar, konstateljéer, kafé med mera som är öppet året runt så finns det bara utrymme för en sådan satsning. Detta är också en absolut nödvändighet om man ska komma en bit mot sitt uppsatta mål, ledande kulturkommun.

Visst behövs det en satsning på Färjestaden. Det som behövs göras där är till en början en ordentlig centrumplanering av framtida satsningar så att Färjestaden kan utvecklas med handel som bas.

När det gäller satsning på kulturhus så är vår uppfattning att det är Mörbylånga som har de bästa förutsättningarna. Där finns redan etablerat ett kulturellt intresse båda bland invånarna och bland kulturutövare. Detta måste vara grunden för en fortsatt satsning.

Så tala om för oss – vi var många som trodde på er i valet – var står Mörbylångas Socialdemokrater nu?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Barometern Oskarshamns-Tidningen så godkänner du samtidigt våra regler.

På barometern.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på barometern.se. På tider då Barometern Oskarshamns-Tidningens webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på barometern.se

barometern.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på barometern.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Barometern Oskarshamns-Tidningen som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.