Bilens betydelse kan inte överskattas

Karolina Sörman ,
Insändarskribenten vill slå ett slag för bilägare.
Foto:Pontus Lundahl/TT
Insändarskribenten vill slå ett slag för bilägare.

Den 28 oktober firas Bilens dag, en temadag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Småland och för Sverige. Dagens instiftades för fem år sedan och firas hos bilhandlare, motorentusiaster och i hem och garage runt om i Småland och i landet.

Ökad mobilitet är en förutsättning för ekonomisk utveckling, demokrati och högre livskvalitet och för ökad mobilitet är bilen en förutsättning. Bilen står för 77 procent av våra personresor, en andel som fortsätter öka. Varje dag tar 1,2 miljoner svenskar bilen till jobbet, och hela 1,9 miljoner tar bilen till sina fritidsaktiviteter.

Bilen är helt enkelt vår mest uppskattade hushållsmaskin. 89 procent av alla de som bor utanför storstadsområdena har tillgång till minst en bil i hushållet, och mer än var tredje har tillgång till två bilar eller fler. I Kalmar län ökade bilbeståndet med 2103 bilar under 2014, från 124 187 till 126 290. Det innebär att Kalmar län har 537 bilar per tusen invånare – sex fler än förra året.

Det är glädjande därför att det innebär att allt fler får tillgång till den frihet som bilen ger. Friheten att bo och arbeta var man vill, så att hela Småland kan få leva.

Varannan svensk tror att de skulle ha mycket svårt att bo kvar i sina hem utan bilen, och tre av fem svenskar är helt eller ganska beroende av bilen för att vardagen ska gå ihop. Bland företagare, lantbrukare och barnfamiljer är siffran ännu högre.

Alternativ saknas helt enkelt på många ställen. Mer än varannan svensk utanför storstäderna saknar alternativ till bil. I Småland finns ju ingen tunnelbana.

Bilen gör att vi kan ta oss till jobbet, skolan och fritidsaktiviteter snabbt och enkelt, oavsett var vi bor. Vi kan skjutsa barn och hälsa på våra föräldrar, åka på utflykter och semestrar. Och vi kan välja Smålands vackra natur och fria ytor över storstaden om vi vill, utan att behöva välja bort arbetsmöjligheterna, kulturen och shoppingen som staden ger.

Bilen gör helt enkelt smålänningarna lite friare, livet lite enklare och samhället lite rikare. Därför tycker vi bilen förtjänar sin egen dag. Därför vill MRF verka för hållbara, rättvisa och jämlika villkor för bilägandet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.