Alliansfrihet bäst för Sverige och världen

Reagera ,
En självständig svensk linje, utan NATO-medlemskap, förespråkas av dagens insändarskribent
Foto:Virginia Mayo
En självständig svensk linje, utan NATO-medlemskap, förespråkas av dagens insändarskribent

Flera borgerliga partier vill ansluta Sverige till Nato. Nato är en militär kärnvapenallians som bildades efter andra världskriget.

Då hade Europa och världen dragits in i två världskrig med katastrofala följder för mänskligheten.

Två världskrig som båda utgick från Tyskland.

Sverige var alliansfritt och förklarade sig neutralt. Detta tjänade folket, landet och övriga världen väl. Det hade varit bra om flera avstått från att vara med i allianser och dras in i krig. Kanske kunde freden ha bevarats och samhällena utvecklats för människan i frihet, jämlikhet och solidaritet.

När den så kallade alliansen nu kräver en utredning om svensk Nato-anslutning ska Löfven med flera ha en eloge för att klart avvisa förslaget.

Sverige måste i stället åter bli i en självständig röst som strävar efter avspänning, fred och nedrustning i världen.

Vi ska inte tävla med förre utrikesministern om att polarisera motsättningarna och förvärra konflikterna mellan olika folk. Bildt har enligt USA:s diplomater "agerat som om han är en stor hund men han är på sin höjd en medelstor". Vi ska inte ha en ledning som ser sig som en kamphund för USA och NATO eller någon annan militär makt.

Sverige och världen behöver en självständigt utformad politik som främjar fred, frihet, jämlikhet och solidaritet.

En politik som utgår från en humanistisk människosyn och söker mänskliga lösningar på de mekanismer som annars leder mot eskalering och krig.

Margot Wallström inledde arbetet genom att erkänna Palestina. Hon redovisade ambitionen att föra en utrikespolitik för den stora folkmajoriteten i världen. FN:s biträdande Jan Eliasson söker finna diplomatiska lösningar i stället för att medverka till krigshets.

Mänskligheten har enorma möjligheter till utveckling, till att nå framsteg i kampen för mänskliga behov och mål.

Sverige ska bidra till denna fredliga strävan. Tage Danielssons fredsdikt Råd till ett nyfött barn är aktuell även för samtid och framtid.

Arbetarrörelsens klassiska paroll: Alla folks frihet – hela världens fred bör åter bli vägledande för en allsidig självständig svensk linje.

Nato och Alliansen - Nej tack!

Allan Johansson

Vinterbo

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.