OT-sporten

IKO:s miljonvädjan till kommunen

OT-sporten Artikeln publicerades

IK Oskarshamn har det tufft ekonomiskt.
Nu vädjar föreningen att kommunen ska avskriva skulder på nästan en miljon.

IKO gick in i verksamhetsåret 2011–2012 med ett negativt kapital på 1,3 miljoner kronor. En skuld som måste vara reglerad den 30 april i år. Annars beviljas klubben, som spelar på dispens, inte elitlicens och kastas ut ur allsvenskan.
Nu har IK Oskarshamn skickat en skrivelse till kultur- och fritidsförvaltningen, där de vädjar om hyreslättnader för kalenderåret 2011.
”Enligt våra noteringar så ligger de förfallna skulderna till Oskarshamns kommun för 2011 på omkring 870 000 kronor”, skriver klubbchefen Martin Svenson i ansökan till kommunen.
Skulderna till kommunen gäller hyror avseende matcher, träningar, kontor och kök i Arena Oskarshamn.
”Med en avskrivning skulle vi vara en bra bit på väg mot vårt mål att behålla regionens bästa ishockeylag. Kommunens insats räcker dock inte hela vägen utan ytterligare stöd från näringslivet är nödvändigt för att få en stabil grund att stå på inför framtiden”.
Svenson anser att klubben tidigare drivits med hjälp en slags konstgjord andning. Och i skrivelsen passar han på att ge en känga till sina företrädare.
”Bakgrunden till situationen är det underskott som IK Oskarshamn dragits med historiskt sett. Föreningen har under i stort sett hela 2000-talet dragit på sig nya skulder genom att ha bedrivit verksamhet som inte är ekonomiskt sund”.
Om klubben inte lyckas vända den ekonomiska skutan till den sista april väntar tvångsdegradering. Martin Svenson hymlar inte med vad konsekvensen blir i så fall.
”Jag har svårt att se att föreningen skulle överleva en tillvaro i division 1 med de skulder som finns. Enda utvägen skulle kort och gott bli konkurs”.
Martin Svenson avslutar skrivelsen med att sticka ut hakan:
”Jag skulle vilja säga att Oskarshamns kommun utan IK Oskarshamn skulle vara som ett nöjesfält utan bergochdalbana.