Start för teknikdagar med sjuor

Oskarshamn Artikeln publicerades
Rune Sjövall från Saft visar Filip Nilsson, Aron Jonasson, Kornelia Pettersson och Filippa Selleby hur man seriekopplar batterier.
Foto:Roger Carlsson
Rune Sjövall från Saft visar Filip Nilsson, Aron Jonasson, Kornelia Pettersson och Filippa Selleby hur man seriekopplar batterier.

Kluriga uppgifter varvas med information. För tredje året i rad arrangeras arbetsmarknadsdagar för eleverna i årskurs sju.

På torsdagen var det dags för den första av tre arbetsmarknadsdagar i SKB:s kapsellaboratorium där Teknikcollege Östra Smålands står som värd. Först ut var Rödsleskolans sjuor som fick träffa företrädare för SKB, OKG, Saft, Press Kogyo och Scania.

Eleverna fick lösa olika uppgifter och de medverkande företagen passade även på att informera om vad de sysslar med.

– Syftet är att få eleverna intresserade av att plugga vidare till yrken som företagen kan erbjuda. Flera av dem har svårt att rekrytera ny personal, sa Ingela Palmqvist från Teknikcollege.

Batteritillverkaren Saft representerades av bland andra Rune Sjövall som visade hur det går till att seriekoppla batterier.

Filip Nilsson, en av eleverna, var entusiastisk när han lämnade Safts station för att gå vidare till Press Kogyo.

– Vi får se mycket och det är spännande. Jag kan också tänka mig att söka till utbildningar som gör att jag få jobb på något av företagen som är här, sa han.

Scania lanserade förra hösten en ny lastbilsmodell. Nu visades den upp i kapsellaboratoriet där Per-Ola Svensson och Marie Samuelsson representerade Scania.

– Vi är glada att få vara med. för oss betyder det mycket att få visa upp oss och visa vad vi sysslar med, konstaterade Per-Ola Svensson.