Patient hittades livlös

Oskarshamn Artikeln publicerades

En patient med hjärtsvikt avled efter att ha sökt akut hjälp för andningsbesvär men blivit inlagd på vanlig vårdavdelning. Nu har händelsen lex Maria-anmälts.

Patienten, som var i 90-årsåldern, sökte hjälp på medicinakuten på Oskarshamns sjukhus för tilltagande andningsbesvär. Utredningen på sjukhuset visade att patientens besvär berodde på en försämring av hjärtsvikten. Men på grund av en misstolkad blodundersökning blev patienten inlagd på en vanlig vårdavdelning där rutinerna för övervakning inte följdes.

Några timmar senare hittades patienten livlös i sängen. Trots försök med hjärt- lungräddning gick patientens liv inte att rädda.

Nu har chefläkare Elmar Keppel vid Oskarshamns sjukhus anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), enligt lex Maria.

”Handläggningen på medicinkliniken på Oskarshamns sjukhus har bidragit till eller mer sannolikt förorsakat patientens död”, skriver Landstinget i Kalmar län i ett pressmeddelande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.