Oskarshamn ska hjärtsäkras

Oskarshamns kommun Artikeln publicerades
Arne Nilsson vill att fler har koll på var hjärtstartarna finns och även går kurser i hur den ska användas. ”Många är livrädda för maskinen och det är ett stort problem.”
Foto: Roger Carlsson
Arne Nilsson vill att fler har koll på var hjärtstartarna finns och även går kurser i hur den ska användas. ”Många är livrädda för maskinen och det är ett stort problem.”

62 procent av svenskarna vet inte var närmaste hjärtstartare finns. Och många tvekar över om de kan använda en om någon i omgivningen drabbas av hjärtstopp.

Det framgår av en undersökning som Hjärt-lungfonden genomfört tillsammans med Sifo. Bara drygt en tredjedel av de tillfrågade svenskarna hade koll på var närmaste hjärtstartare finns.

– Hjärtstartaren är en milstolpe inom forskningen som mångdubblar chansen att överleva för den som drabbas. Men det förutsätter att den finns nära till hands, säger Jan Nilsson som är ordförande i fondens forskningsråd.

Men hjärtstartaren ska inte bara vara nära till hands på exempelvis en arbetsplats. Om allt ska fungera vid en akut situation måste det vara tydligt exakt var hjärtstartaren hänger.

– Vi hade ett lokalt exempel där Vallhallaskolan köpte in en hjärtstartare men det saknades hänvisning var den satt. Till slut hittade vi den i lärarrummet. Det går ju inte att springa runt hela skolan och leta om det inträffar ett sjukdomsfall, säger Arne Nilsson som är ordförande i Oskarshamn Hjärt-lungförening.

Idag dör omkring 10 000 svenskar i hjärtstopp varje år. Om fler hade koll på var hjärtstartarna hänger skulle patienternas chans att överleva ett hjärtstopp öka från 11 till 70 procent.
Foto: Roger Carlsson
Idag dör omkring 10 000 svenskar i hjärtstopp varje år. Om fler hade koll på var hjärtstartarna hänger skulle patienternas chans att överleva ett hjärtstopp öka från 11 till 70 procent.

Han skulle gärna se att Kalmar län inför ett frivilligt livräddarsystem, där privatpersoner med kunskap om hjärt- och lungräddning blir larmade om någon i deras närhet drabbas av ett hjärtstopp. Liknande system finns på andra håll i landet.

– Det är ett gediget arbete att göra men vi har påbörjat diskussionerna och jag hoppas att det ändå är genomförbart, säger Arne Nilsson.

Som privatperson kan man dock ladda ner en app som heter SMSlivräddare, förutsatt att man har fyllt 18 år och har gått en kurs i hjärt- och lungräddning. En annan användbar app är Rädda hjärtat.

– Det finns även alldeles utmärkta filmer i ämnet på Youtube, säger Daisy Nilsson som tillsammans med Barbro Efraimsson Nilsson jobbar hårt för att nå ut med mer kunskap till invånarna genom föreningens försorg.

– Vi brinner verkligen för det här. Att kunna hjärt- och lungräddning tycker vi tillhör allmänbildningen.

Daisy Nilsson och Barbro Efraimsson Nilsson vill se fler hjärtstartare i offentliga miljöer. ”En tredjedel av de som drabbas av hjärtstopp är i arbetsför ålder så det här handlar absolut inte bara om äldre människor”, säger Daisy.
Foto: Roger Carlsson
Daisy Nilsson och Barbro Efraimsson Nilsson vill se fler hjärtstartare i offentliga miljöer. ”En tredjedel av de som drabbas av hjärtstopp är i arbetsför ålder så det här handlar absolut inte bara om äldre människor”, säger Daisy.

De håller i föreningens kurser i Oskarshamn och har även besökt många av de företag och butiker som har köpt in hjärtstartare.

– Det finns rätt gott om hjärtstartare i Oskarshamn men det är fortfarande vita fläckar på kartan, säger Barbro Efraimsson Nilsson och pekar på att det inte räcker med att bara köpa in en maskin.

– Det är väldigt viktigt att man går in och registrerar sig också så att maskinen syns i hjärtstartarregistret. Och att man vet hur den används.

Att hjärtstartarna är tillgängliga och väl skyltade har också en avgörande betydelse.

– Vi jobbar hårt för att hjärtstartarna ska placeras mer offentligt. Sitter de inne i en butik så är de ju bara tillgängliga när affären har öppet, påpekar Daisy Nilsson.

– Ett exempel är kulturhuset där apparaten sitter inne i biblioteket istället för att hänga på torget utanför där den kan göra nytta dygnet runt.

Fakta

Hjärtstartare

Det finns troligen över 35 000 hjärtstartare utanför sjukhus i Sverige.

Endast 16 000 av dem är registrerade i det svenska hjärtstartarregistret.

Att registrera en hjärtstartare i registret är gratis.

Sedan millennieskiftet har andelen bevittnade hjärtstopp där patienten får hjälp innan ambulansen kommer ökat från 42 till 75 procent.

Under samma år period har antalet svenskar som överlever plötsligt hjärtstopp femdubblats, från 110 personer till 577 personer.

Källa: Hjärt-lungfonden

Visa mer...

Både de och Arne menar vidare att det största hindret är att många människor saknar kunskap och mod att ingripa vid ett hjärtstopp.

– Ja, folk är livrädda för hjärtstartare. De tycker maskinen är obehaglig och vågar inte använda den. Jag tror att de flesta är rädda för att göra fel, säger Arne Nilsson.

Men att göra fel är i princip omöjligt då maskinen är utformad på ett sätt så att vem som helst som kan följa instruktioner kan använda den.

– Man kan aldrig förvärra situationen för den som drabbats. Men vågar man testa kan man rädda liv. Därför är det bättre att försöka och inte lyckas än att inte pröva, poängterar Arne Nilsson.

”Alla tycker att det är viktigt med hjärtstartare men till att göra något själv är steget långt”

En åsikt som delas av Daisy och Barbro.

– Du kan aldrig ge en stöt av misstag, om inte apparaten ber dig att trycka så fungerar inte knappen, säger Daisy Nilsson.

Det första du ska göra om du hittar en medvetslös person är inte heller att leta efter hjärtstartare.

– Nej, du ska så fort som möjligt påbörja en vanlig hjärt- och lungräddning medan någon annan letar efter en hjärtstartare. Om den hittas inom fem minuter kan det avsevärt förbättra chanserna för den drabbade att överleva, men hjärtstartaren kan aldrig ensam rädda liv. Den är enbart ett komplement, påpekar Daisy Nilsson.

Oskarshamn Hjärt-lungförening har omkring 700 medlemmar, varav de flesta är hjärtpatienter eller anhöriga. Förutom kursverksamheten anordnar föreningen en mängd olika aktiviteter och resor för sina medlemmar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.