Oro över utspel om EU-utträde

Oskarshamn Artikeln publicerades
Michael Johansson vid IF Metall diskuterade svensk industris beroende av exportmarknaden med Laila Naraghi.
Foto: Johan Winsell
Michael Johansson vid IF Metall diskuterade svensk industris beroende av exportmarknaden med Laila Naraghi.

Många svenska företag är beroende av sin export. Ett svenskt utträde ur EU riskerar att slår hårt mot industrin och jobben. Det anser riksdagsledamoten Laila Naraghi (S).

– Om Sverige lämnar EU kan det bli en stor smocka mot bland annat Scania här i Oskarshamn, säger hon.

På fredagen valde hon att besöka IF Metalls expedition på Scania där hon förde samtal kring EU och Scanias beroende av exportmarknaden med IF Metalls ordförande Michael Johansson.

Båda uttryckte sin oro över de förslag som kommit från Sverigedemokraterna som väckt frågan om en folkomröstning om ett EU-utträde. Partiet har också gått ut med att man är för att Sverige ska lämna EU-gemenskapen.

– Jag känner att det är oroväckande när ett av landets största partier tar upp frågan. Det är väldigt mycket som inte är bra med EU, men Sverige är ett exportberoende land och med tanke på hur mycket svenska exporterar till EU så skulle ett utträde riskera att få svåra konsekvenser, säger Laila Naraghi.

Scanias fabrik sysselsätter i dag cirka 2 700 personer. Michael Johansson anser ett EU-utträde kan leda till problem för fabriken.

– Jag har ingen kristallkula som kan sia om framtiden, men det är helt klart att vår export till EU kan komma att minska och det skulle i så fall bli ett hot mot jobben här, säger Michael Johansson som menar att Scania skulle riskera att gå miste om order på grund av fördyrande tullar.

– Det lär inte bara bli Scania som drabbas. Det är många svenska företag som är beroende av exporten till EU:s inre marknad, säger han.