Modigs väljer Kalmar före Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Foto:Tommy Nilsson

Oskarshamn förlorade kampen om Modig Machine Tool AB. Virserumsföretaget väljer Kalmar och ett markområde utmed E22. Men Oskarshamn verkar inte helt ha gett upp hoppet.

På tisdagen kom beskedet att Modigs och vd:n David Modig bestämt sig för att begära en markreservation i det nya området som skapas vid Snurrom vid infarten till Kalmar.

Nyheten spred glädje bland politiker och näringslivsansvariga i Kalmar. I Oskarshamn, som länge varit med i diskussionerna kring Modigs val av etableringsort, har man dock inte helt gett upp hoppet om en etablering i Oskarshamn.

– Det viktigaste är att det här mycket spännande företaget väljer att etablera sig i vår region. Nu har företaget valt att reservera mark i Kalmar, men vi ser oss fortfarande som ett givet alternativ om något skulle hänga upp sig i Kalmar, säger Oskarshamns näringslivschef Douglas Almquist.

Enligt Almquist innebär inte markreservationen att det är klart att Virserumsföretaget bygger i Kalmar.

– Om det skulle stupa på markfrågan finns vi med i bilden, och vi ska träffa David Modig redan i nästa vecka för att fortsätta diskussionerna, säger Almquist som länge känt till att Kalmar varit huvudspåret för Modigs.

– Så har det varit, men det har inte hindrat oss från att framhålla fördelarna med Oskarshamn. Och fram till dess att fabriken börjar byggas i Kalmar kommer vi att lobba för att den ska hamna här, säger han.

Tidigare har Modig berättat att expansionen innebär nya arbetstillfällen, som nu alltså hamnar i Kalmar. De har också sagt att det rör sig om en mångmiljoninvestering, mellan 35 och 40 miljoner. Att det skulle bli ett nybygge var också klart, eftersom företaget har försökt leta bland befintliga lokaler, men inte hittat något.

I ett pressmeddelande förklarar David Modig att valet föll på Kalmar av flera skäl, bland annat den nära tillgången både till flygplats och Linnéuniversitetet vilket anses bra för framtida rekryteringar och utvecklingsfrågor.

Till Barometern-OT säger han så här:

– Jag har sällan sett en kommun så engagerad som Oskarshamn för att få dit företag. De är medvetna om sina brister och har försökt på alla sätt. Men i det här fallet, eftersom vi har långväga kunder som vill kunna ta sig till oss med tåg eller flyg, så räckte det inte.

David Modig betonar också att företaget kommer att ha verksamhet kvar i Virserum.