Frikänns för två brott - men fängelsestraffet sänks inte

Oskarshamns kommun Artikeln publicerades

En man 43-årig man frikänns nu från två brott som han tidigare dömts för, dels smuggling och dels ett vapenbrott. Straffet på fängelse i ett år och två månader kvarstår dock.

Det framgår av domen från Göta hovrätt som meddelades under torsdagen. Mannen dömdes i våras vid Kalmar tingsrätt för häleri, skadegörelse, ringa narkotikabrott, smuggling samt tre fall av vapenbrott och två fall av grovt vapenbrott.

43-åringen överklagade domen till hovrätten som alltså gör en annan bedömning än tingsrätten och frikänner mannen från åtalet om smuggling samt ett av vapenbrotten. Detta påverkar dock inte det straff som tidigare utdömts.

”Även om 43-åringen nu frikänns från ansvar för smuggling och ett fall av vapenbrott är straffvärdet för de gärningar som han ska dömas för inte lägre än vad tingsrätten har kommit fram till. På grund av straffvärdet och vapenbrottets art ska påföljden bestämmas till fängelse”, skriver hovrätten i sin dom.

Även mannens jämnåriga kumpan, som fick åtta månaders fängelse för vapenbrott, har överklagat tingsrättens dom, men där ändrar inte hovrätten något i beslutet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.