Svåra tider för lantbrukare med privata brunnar

Mörbylånga Artikeln publicerades

Vattensituationen är kritisk på Öland och värst drabbad är Mörbylånga kommun. Nu genomför LRF mätningar av vattennivåerna i lantbrukares privata brunnar och en vattenleverantör finns redo.

Vattensituationen är extra allvarlig i Mörbylånga kommun och många lantbrukare med privata brunnar har det tufft.

Det kommunala vattennätet är inte lika utbrett på södra Öland, vilket innebär att ett större antal lantbrukare får förlita sig på sina egna brunnar.

– Huvuddelen av lantbrukarna i Mörbylånga kommun har enbart egna brunnar, men vi vet inte exakt hur många det är, säger Johan Åhlund, vattenansvarig i LRF kommungrupp i Mörbylånga.

LRF Sydost kommer att genomföra ett antal mätningar av lantbrukares privata brunnar under torsdagen och fredagen för att få en bättre uppfattning om vattensituationen. Hur regelbundet det kommer att göras framöver vet man inte än.

Johan Åhlund hoppas att lantbrukare med privata brunnar ska mäta vattennivåerna i dem och skicka in resultatet, så att LRF får en bättre bild av situationen.
Foto: Anders Johansson
Johan Åhlund hoppas att lantbrukare med privata brunnar ska mäta vattennivåerna i dem och skicka in resultatet, så att LRF får en bättre bild av situationen.

– Det skulle vara väldigt uppskattat om lantbrukare själva mäter nivåerna i sina brunnar och skickar in det till oss. Vi vill ha data på hur det ser ut för alla, säger Johan Åhlund.

I dag kan lantbrukarna i Mörbylånga kommun hämta vatten gratis i kalkbrottet i Grönhögen och i brunnen i Skogsby.

– Vi vet inte hur mycket som finns där, så det finns inga garantier på hur länge det räcker. Men vi har inte hört något som tyder på att det skulle sina inom en snar framtid, säger Peter Eriksson, rörnätschef på Mörbylånga kommun.

Kommunen har även flexitankar som lantbrukare kan köpa. 2016 användes en tank. I år har en person har varit i kontakt med kommunen om att det snart är dags.

– Vi har nio sådana som rymmer 26 kubikmeter styck. Och då är det i första hand Kalmar vatten man ska vända sig till för att få dem påfyllda, berättar Peter Eriksson.

Grundvattennivåerna sjunker fortfarande och så kommer det att fortsätta långt in på hösten. Redan nu är Mörbylånga kommun en månad före i uttaget vatten.

– Vi uppmanar till försiktighet även med egna brunnar, säger Peter Eriksson.

LRF har börjat förbereda för eventuella vattentransporter från fastlandet.

– Vi har gjort klart med Reko Transport AB i Mörbylånga. Det är samma fraktföretag som körde vatten för oss 2016. Ingen har behövt vatten än men vi vill vara ett steg före, säger Roger Gustavsson, kommungruppsordförande för LRF i Mörbylånga.

Torkan för med sig stora kostnader för lantbrukarna, och några planer på ersättning från kommunen eller LRF finns inte i dagsläget.

– Det enda positiva jag kan komma med är att EU-stödet till lantbrukarna ska betalas ut i tid. Det ska förstås vara en självklarhet, men det har det inte alltid varit. Vissa har inte fått det på två-tre år, säger Roger Gustavsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.