Stor räddningsinsats till havs: ”Observerat sex nödraketer”

Öland Artikeln publicerades

Flygplan, helikopter och flera fartyg deltog i en stor sjöräddningsinsats öster om Öland på tisdagskvällen.

Detta sedan personal på två handelsfartyg observerat flera nödraketer.

Vid klockan 23.30 på tisdagskvällen avslutades insatsen utan resultat.

Sjö- och flygräddningscentralen fick in larmet vid 17-tiden på tisdagskvällen. Personal på ett handelsfartyg uppgav då att de sett flera nödraketer som skjutits upp. Senare kom även överensstämmande uppgifter från ett annat handelsfartyg.

Omedelbart inleddes en omfattande sjöräddningsinsats i Norra Midsjöbanken i Östersjön, det vill säga fem-sex mil öster om Ölands södra udde.

Vid 17.35-tiden uppgav Sjöfartsverket att det var oklart vem eller vilka som skjutit upp de observerade raketerna och att det vid efterhandsgranskningen av radarbilder över området där raketerna är observerade inte synts några ekon.

– Jag har inte så mycket information än, men det man har observerat är sex stycken nödraketer, sa Emma Edström, presskommunikatör på Sjöfartsverket, vid 19-tiden.

Flera enheter deltog i insatsen som pågick både till havs och från luften. I ett tidigt skede deltog sex handelsfartyg, en räddningshelikopter och ett flygplan från Kustbevakningen. Därtill var fyra sjöräddningsenheter på väg till området.

Insatsen kom att ta lång tid och fem timmar efter larmet hade fortfarande varken människor eller föremål hittats i vattnet.

– Vi har flyttat söket i nordostlig riktning, efter vindar och strömmar. Vi utgår från vart det skulle kunna befinna sig en nödställd, sa Emma Edström vid 22-tiden.

Vid tidpunkten deltog fortfarande ett antal luft- och sjöburna enheter i sökandet. Enligt Sjöfartsverket sökte tio handelsfartyg, tre båtar från sjöräddningssällskapet och ett fartyg från Kustbevakningen efter nödställda. Räddningshelikoptern var tillbaka i området efter att ha tankat medan flygplanet vänt mot Skurup för att fylla på bränsle.

Vid klockan 23.30 har insatsen avslutats utan att någon eller något av intresse hittats, meddelar sjö- och flygledningscentralen. Man bedömer att vädret är så pass gynnsamt i området att man vid det här laget troligtvis skulle ha hittat någon som befunnit sig vid vattenytan.

Förutom helikopter och flyg ska totalt 20 båtar och fartyg ha deltagit i sökinsatsen. Den kan återupptas om det kommer fram ytterligare information om att någon kan vara i nöd.

Fakta

Nödraket

En nödraket är en raket som används som nödsignal till havs. Raketen är försedd med en fallskärm för att den ska stanna längre i luften så att många får möjlighet att se den.

Källa: Wikipedia.org

 

Visa mer...