Samarbete för maten
Torsdagen och fredagen den 19-20 juli är det återigen dags för Mat i Världsarvet, en mässa där måltiden och den närodlade livsmedelsproduktionen ligger i fokus.
Karin Ericsson är en av initiativtagarna och hon berättar att ett av målen med mässan var att uppmärksamma Mörbylånga som turistort.
– Många ser inte Mörbylånga som en turistort, men här finns odlingslandskapen och Alvaret, säger hon. Vi ville även passa på att utnyttja Mörbylångas hamn, som på flera sätt är en symbol för världsarvet. Då kom idén att anordna en mässa här under Världsarvsveckan.
Karin Ericsson är glad att Mat i Världsarvet får en andra upplaga och framhåller att det är det lyckade samarbetet mellan de olika arrangörerna som gjort det möjligt. Bakom evenemanget står Mörbylånga företagsgrupp, LRF Sydost, Ölands turism, Hushållningssällskapet och Mörbylånga kommun.
– Vi är jätteglada att vi får göra det här i år igen. Det stärker vårt samarbete, samtidigt som det är en chans för producenter och konsumenter ska mötas.
Något som är nytt för årets upplaga av Mat i Världsarvet är att LRF anordnar en politisk debatt där representanter från alla Sveriges riksdagspartier kommer att delta. Temat för debatten är maten, jobben och klimatet.
Richard Tellström, docent i måltidskunskap, är årets invigare, men även förra årets invigare, Carl Jan Granqvist, kommer att vara på plats. Under mässans två dagar bjuds besökarna även på seminarium, provsmakningar och musikunderhållning.
– Det kommer helt enkelt att finnas något för alla åldrar under årets mässa, säger Karin Ericsson. När de vuxna går på ost- och vinprovning finns det mjölkprovning för barnen.