Renovering var svartbygge

Öland Artikeln publicerades

Löttorps Camping måste betala in avgifter för svartbyggen på anläggningen som utförts utan bygglov.

Det står nu helt klart efter möten på fredagen och denna vecka mellan företrädare för campingen och Borgholms kommun.
– Vi tycker det är bra att någon vill satsa och höja kvaliteten på anläggningen. Vi vill göra detaljplanen klar först men gick ändå med på att under tiden lämna bygglov för ombyggnad av åtta stugor. Problemet är att de har byggt om ytterligare fem stugor. De har således gjort mer än vad de hade lov till och nu måste de betala svartlovsavgifter. Hur mycket kan jag inte ange för dagen, säger samhällsbyggnadschef Göran Borgö.
Delägaren och byggansvarige Staffan Sundelin på Löttorps camping har tidigare uttalat i Barometern att han anser att bolaget har följt de bygglov som lämnats och inte gjort något fel. Men detta stämmer inte alls, enligt Göran Borgö.
– Det är tråkigt att arbeten har utförts och pågår på campingen utan bygglov. Det är inget bra samarbete precis mellan företaget och våra medarbetare på kommunen. Utöver de fem stugor som byggs om utan lov, så finns det ytterligare stugor som görs i ordning. Vi får ta ställning till om dessa också ska beläggas med svartlovsavgifter, säger Göran Borgö.
Den detaljplan som finns för området är vilande i avvaktan på att den ska ersättas av en ny. Det arbetet är påbörjat.
– Vi har först tvingats göra klart förslag till detaljplaner för Köpingsvik och för handelsområdet Triangeln i Borgholm. Planen för Löttorps camping blir klar för utställning i september och kan sedan antas av samhällsbyggnadsnämnden runt årsskiftet. Då blir den helt klar i god tid inför nästa sommar.
Planen har tidigare varit ute för samråd. Men enligt Göran Borgö har de nya ägarna till campingen begärt att få göra mer på anläggningen, bland annat en tillbyggnad av ett befintligt servicehus för campinggästerna och en poolanläggning. Det har kommunens samhällsbyggnadsnämnd sagt nej till i avvaktan på att detaljplanen först ska bli klar. Det beslutet har i sin tur campingen överklagat till länsstyrelsen.
– Vi får se om länsstyrelsen anser att vi har handlagt detta ärende korrekt eller gjort något fel, säger Göran Borgö på kommunen.