Rånare dömd till fängelse och utvisning

Öland Artikeln publicerades

Det blev ett års fängelse för den 25-årige man som var med och rånade en ölänning i augusti 2009.

Ölänningen hade varit på nattklubb i Skogsby och när han skulle gå därifrån på morgonkvisten följde tre män efter honom. De hotade honom och förklarade att de ville ha pengar. När han inte kunde ge dem några kontanter tvingade de honom att gå från Skogsby till Färjestaden där det fanns en bankomat. 3000 kronor överlämnades och männen försvann från platsen. 25-åringen har hela tiden hävdat att det inte handlade om något rån utan att pengarna var ersättning för en halskedja som ölänningen drog sönder i ett bråk.
Tingsrätten anser att det är osannolikt att ölänningen skulle ha angripit en person i ett större sällskap och dessutom hade ölänningen skador i ansiktet som visar att han blivit slagen. Listan över korttransaktioner visar att ölänningen gjort två misslyckade uttagsförsök och sedan ytterligare två. Han har berättat att han försökte få tiden att gå och att någon eventuellt skulle upptäcka vad som pågick. Om det hade varit en frivillig betalning hade det inte funnits någon anledning att göra på det här viset och om det hade handlat om en ersättning för en halskedja skulle ölänningen knappast ha blandat in polisen, hävdar tingsrätten.
De tre männen var gästarbetare och lämnade hastigt sina jobb utan att hämta ut lön. Det tillsammans med bilder från bankens övervakningskamera, som visar att personer i sällskapet försöker gömma ansiktet, tyder på att sällskapet inte hade några goda avsikter, anser domstolen. Tingsrätten har dömt 25-åringen till ett års fängelse. Efter avtjänat straff utvisas han ur riket och får inte återvända till Sverige före 2016. Mannen ska även betala 23 500 kronor i skadestånd till ölänningen.