Öland på väg mot ett nytt rekordår

Öland Artikeln publicerades

Först gav de tomma campingarna i Köpingsvik en signal om att turisterna på Öland minskat en aning. Men nu tyder det mesta på att besökarna varit fler i juni än motsvarande period förra året.

I alla fall om man får tro uppgifterna från olika semestertillhåll på Öland.
Trafiken till och från Öland ökade med drygt 1 000 fordon under vecka 25 jämfört med 2009. Strand hotell i Borgholm hade en rekordomsättning under midsommarhelgen. Böda Sand i norr ligger 8 procent högre än förra årets snitt. Och nu rapporterar Ottenby naturum i söder att besöksantalet skjutit i höjden de senaste dagarna.
– Vi hade en väldigt bra dag i går där vi fick över 500 besökare. Men i dag kommer vi nog att landa en bit över 900 besökare. Så många gäster hade vi inte många dagar förra året, säger guiden Anders Hellseth.
Ofta har det fina vädret angetts som orsak till att strömmen av turister kommit i gång på allvar. Men för Anders Hellseth och gänget är det precis tvärtom. Dåligt väder är bra affärer.
– Vi har de bästa dagarna när det är ostadigt väder, annars ligger folk gärna på stranden och solar och badar i stället. Vi är glada när det är mulet och småregnigt.
Även Ölands Turist AB uppger att bokningarna varit fler under de sista två veckorna i juli än föregående år.