”Det känns jäkligt gutt i dag”

Borgholm Artikeln publicerades

Socialdemokraterna i Borgholm lämnar samarbetet med Framtid Öland. Nu kommer Centern in i värmen igen.

– Det är jäkla gutt i dag, säger kommunalrådet Ilko Corkovic. (S).

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) kramar om sina nya vänner Staffan Larsson (C) och Sara Kånåhols (V).
Foto: Sofia Hedman
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) kramar om sina nya vänner Staffan Larsson (C) och Sara Kånåhols (V).

 

Sent på torsdagskvällen stod det klart: Socialdemokraterna inleder ett nytt samarbete med C och V. Den nya konstellationen får därmed 18 mandat och en knapp majoritet i kommunfullmäktige. En majoritet som kommunalrådet Iko Corkovic kallar en ”stabil majoritet”.

– Vi kommer att ha ett nära samarbete. Vi har jämfört våra partiprogram och vi står nära varandra i många frågor.

Även C och V är glada.

– Jag tycker att vi har fått bra utdelning, säger Staffan Larsson (C).

– Vi får en ordförandepost och plats i kommunstyrelsen, dessutom poster eller ersättarplatser i alla nämnder, säger Sara Kånåhols (V).

Socialdemokraterna tog makten i Borgholm 2014, då med stöd av det lokala partiet Framtid Öland. Det partiet petas nu från maktpositionerna och Ilko Corkovic förklarar varför:

– Jag vill inte kritisera vårt samarbete. Men vi har utvärderat samarbetet och om det hade varit tip top 100 procent så kanske ... Men samarbetet med Framtid Öland var mer tungjobbat. Vi kom överens med V och MP och sedan med Framtid Öland.

Att Centerpartiet har ett nytt toppnamn i Staffan Larsson gör också sitt till, förklarar Ilko Corkovic.

S, C och V menar att deras lokala partiprogram, att de har liknande bakgrund som folkrörelsepartier och att deras grundläggande värderingar är så pass likartade att de passar ihop.

Han betonar dock att S inte bara vill samarbeta med Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Vi vill fortsätta att hitta breda politiska lösningar i viktiga frågor, säger Ilko Corkovic.

Staffan Larsson, som blir ny vice ordförande i kommunstyrelsen, förklarade på presskonferensen att alliansen var partiets förstaval, men den inte fick majoritet och C vill inte ha SD som vågmästare.

Det kommer att bli en stabil majoritet med ett tätt samarbete där vi kommer att sitta vid samma bord, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
Foto: Sofia Hedman
Det kommer att bli en stabil majoritet med ett tätt samarbete där vi kommer att sitta vid samma bord, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

– Jag pratade med alliansen på morgonen, och de gratulerar. Våra medlemmar är med oss. Det har varit en generös diskussion. Vi är får bra utdelning i förhållande till vår storlek. Vi tror att detta blir bäst både för Centerpartiet och Borgholms kommun.

Vänsterpartiets mandat behövdes för att den nya konstellationen ska få majoritet i kommunfullmäktige och Sara Kånåhols är mycket nöjd med att ingå i samarbetet.

Hon kommer att vara ansvarig för kultur- och fritidsfrågorna och plats i kommunstyrelsen.

– Vi är nöjda med tilldelningen. Nu kommer vi att få del av helheten och det blir en otrolig förbättring.

Ilko Corkovic är inte bara nöjd med att ha funnit en ny majoritet. Han är glad över att det gått så fort. Någon stor förändring i den lokala politiken blir det däremot inte, åtminstone inte omedelbart. Man kommer inte att riva upp några tidigare fattade beslut.

Exempelvis ska man handla upp en extern projektledare för att titta närmare på hur Åkerboskolan ska kunna utvecklas.

–Vi har inte gjort någon piolista än. Men att vi kan presentera en majoritet så här snabbt är bra för de kommunanställda och för invånarna.