Besked om nedläggning kom som en chock

Degerhamn Artikeln publicerades
Matilda Wärenfalk (S) Mörbylånga
Matilda Wärenfalk (S) Mörbylånga

Utan några tidigare tecken på problem meddelar Cementa att produktionen kan läggas ned.

För ansvariga på kommunen var det ett oväntat besked.

Det var på tisdagsförmiddagen som pressmeddelandet kom. Cementa AB hade informerat sin personal tidigt på morgonen.

Anledningen till de oväntade planerna är att klinker- och cementproduktionen i Degerhamn eventuellt avvecklas för att kunna möta ökade miljökrav.

På Mörbylånga kommun väckte beskedet förvåning.

– Jag har precis fått det till mig. Kommunen har inte fått någon information i förväg. Det är väldigt beklagligt om det blir en nedläggning, säger Matilda Wärenfalk (S), tillträdande kommunalråd.

När informationen släpptes av Cementa AB agerade kommunen direkt.

– Vi har bokat in ett möte med ledningen på Cementa AB för att se om det är någonting som kommunen kan göra för att undvika att det blir en nedläggning.

Nuvarande kommunalråd Henrik Yngvesson (M) ser det som ytterst viktigt att agera snabbt.

– Vi har kallat till ett möte i nästa vecka och då närvarar kommunen, länsstyrelsen, Cementa och Regionförbundet. Syftet är att se om vi kan förhindra en nedläggning.

Han är förvånad över beskedet.

– Jag var där senast i somras på ett besök och då fick vi en känsla av framtidshopp. Det var tal om investeringar i nya ugnar och så.

Företaget ska även nyligen ha ansökt om tillstånd för en större solcellspark i anslutning till verksamheten.

– Det märktes inga tecken på nedläggning. Jag sitter kvar i några månader till och kommer att arbeta intensivt med detta. Sedan fortsätter hela kommunstyrelsen så klart att engagera sig i det.

Henrik Yngvesson påpekar att det är viktigt att se om det går att göra något för att undvika en nedläggning.

– Går inte det måste vi göra allt för att mildra de negativa konsekvenser det kan få.

I verksamheten finns 75 anställda och ledningen har meddelat att MBL-förhandlingar inleds omgående och när de är avslutade fattas ett beslut om eventuell nedläggning. Vid avveckling föreslås klinker- och cementproduktionen att upphöra under 2019.

På KSRR kommer också nyheten oväntat men förändringen påverkar inte KSRR:s verksamhet i större omfattning.

– Vi har avtal med HC Miljö och det är de som talar om för oss var vi ska skicka soporna, säger Ulrika Bergström, kommunikationsansvarig på KSRR.

Avtalet gäller 18 000 ton avfall som skickas till förbränning.

– Vi skickar inte bara till Degerhamn utan även till Slite och Skövde. Det är HC Miljö som dirigerar vart vi ska skicka.

HC Miljö, Heidelberg Cement Miljö arbetar med att förse cementfabriker med alternativa bränslen och råvaror.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.