55-åringen förstod att han misstänktes

Öland Artikeln publicerades

Direkt efter dubbelmordet i Flakeböle förstod 55-åringen att han skulle bli misstänkt.
På fredagen ringde han sin arbetsgivare och meddelade: ”Mina fingeravtryck kan finnas i huset.”

Den fjärde rättegångsdagen ägnades uteslutande åt vittnesförhör. Ett tiotal personer fick berätta om saker som åklagaren anser har betydelse för målet.
Ingen av dessa har gjort några direkta iakttagelser i anslutning till den tidpunkt då morden tros ägt rum. I stället handlade det mycket om de samtalskontakter de hade med 55-åringen tidigare under dagen den 13 december.
Den misstänktes arbetsgivare redogjorde inför rätten för 55-åringen mångåriga problem med ekonomin och om hur han runt 2010 gjorde en insats för att få honom att reda ut sin besvärliga situation.
Arbetsgivaren var också en av dem som 55-åringens sambo kontaktade under kvällen då hon letade efter sin livskamrat.
– Jag fick tag i honom vid 19.00-tiden. Han var då kort i tonen, vilket både var konstigt och inte. Det var ju ändå kväll, sade arbetsgivaren.
Han berättade också att 55-åringen, sedan det blivit känt att två personer brunnit inne, ringde honom under förmiddagen. Han uppgav att eftersom han varit hemma hos det mördade paret kunde hans fingeravtryck hittas i huset.
– Jag rådde honom att kontakta polisen eller sin psykolog.
Flera av tisdagens vittnen fick frågor om hur de uppfattat 55-åringen som person. Ingen av dem, från personal hos kronofogden till nära vänner, hade något ont att säga. Tvärtom.
Han beskrevs i positiva ordalag som en extremt skicklig yrkesman, serviceinriktad, lugn, balanserad, vänlig och omtänksam.
Några av vittnena styrkte också 55-åringens uppgifter om att han haft problem med sina telefoner. Detta, att telefonen kopplats ner, har han angett som skäl till varför ingen kunde nå honom under cirka 2,5 timmar den dagen då paret mördades.
Dagen efter morden reste 55-åringen med familjen till Stockholm. Enligt en i resesällskapet ska han i samband med att de fick vetskap om brottet yttrat: ”Det var tur att jag åkte till Stockholm den här helgen.”
Ett annat vittne uppgav att hon sett den misstänkte strax söder om Byxelkrok vid 12.30-tiden. Hon reagerade över detta och undrade ”vad han var ute efter”.
Under tisdagen framkom också att en person omkring klockan 14.00 sett 55-åringen köra söderut och att han då befann sig ett par kilometer norr om avfarten mot Flakeböle.
En timme senare sågs han återigen, även denna gång i sydlig riktning, i Böda­rondellen.
Samtliga vittnen som var kallade till tingsrätten i går infann sig. Med ett undantag.
55-åringens sambo valde att inte vittna, vilket hon är i sin fulla rätt att göra då hon är närstående till den misstänkte.
Det var åklagaren som åberopat att sambon skulle höras om 55-åringens rörelser under morddagen och om att hon inte kände till att familjens hus hotades av utmätning.
Rättegångens femte dag inleds i dag, onsdag, klockan 09.00.