Annons

Talmansval: MP stödjer V-kandidat

Valet av talman ser ut att vara avgjort. Nu gäller det vem som blir andre vice – MP vill inte ha SD:s kandidat och tänker rösta på Lotta Johnsson Fornarve (V).
Politik • Publicerad 23 september 2018

Miljöpartiets riksdagsgrupp kommer att rösta på Socialdemokraternas kandidat till talman, Åsa Lindestam, i måndagens omröstning.

I praktiken ser det dock ut som om det blir Alliansens kandidat Andreas Norlén (M) som blir vald, efter det att Sverigedemokraterna på lördagen meddelat att partiet kommer att rösta på honom.

Annons

Sverigedemokraterna har med sina 62 mandat vågmästarrollen eftersom blocken har 144 respektive 143 av riksdagens totalt 349 mandat.

"Det är beklagligt att de borgerliga partierna väljer att ge SD inflytande över vem som blir talman. Vi hade velat se en lösning där vi kunnat komma överens om en talman med brett stöd. De borgerliga partierna har inte varit intresserade av det. Miljöpartiet kommer därför stödja Åsa Lindestam, S, i talmansvalet. S är det största partiet i det största blocket", skriver MP:s gruppledare Maria Ferm i ett pressmeddelande.

När det gäller valet av andre vice talman tänker MP stödja Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve. Till den posten har SD nominerat Björn Söder, en kandidat som inte faller MP på läppen.

"Björn Söder står för åsikter vi inte kan acceptera och de borgerliga partierna har redan frångått praxis om att välja utifrån partiers storleksordning", skriver Maria Ferm.

Men enbart V:s och MP:s mandat (28 respektive 16) räcker inte för att Johnsson Fornarve ska bli vald. Alliansen har sagt att den kommer att rösta blankt, därmed krävs att S stödjer V:s kandidat för att hon ska bli andre vice talman.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons