Sju personer åtalas för tiggarhandel

Hultsfred Artikeln publicerades
Nu väcks åtal mot sju personer som misstänks för människohandel i Kalmar och Kronobergs län.
Foto: Björn Lindgren/TT
Nu väcks åtal mot sju personer som misstänks för människohandel i Kalmar och Kronobergs län.

Sju personer åtalas för den stora människohandelshärvan med förgreningar i Hultsfred och Virserum. Ligan behöll kontrollen genom våld - en kvinna fick missfall efter att ha blivit slagen med ett tillhygge.

Sju bulgariska medborgare åtalas för människohandel. Dessutom åtalas en man för medhjälp till människohandel sedan han inhyst tiggare i en hus i Hultsfred. De sju männen misstänks ha bedrivit människohandel med tiggare i olika perioder från januari 2016 till december 2017 i Sverige och Bulgarien. Ligan avslöjades efter månaders spaning av polisen med flera tillslag i Kalmar och Kronobergs län. Polisen kom ligan på spåren efter att en tiggare blivit bortförd och grovt misshandlad i april. Samtliga åtalade förnekar brott.

Männen misstänks ha rekryterat, transporterat, tagit betalt och inhyst människor som befann sig i utsatta situationer. Ligan har gett sig på människor med låg inkomst som lever i dåliga bostadsförhållanden, har bristande språkkunskaper och låg utbildning.

Ligan lurade i personerna att de skulle få en helt annat framtid i Sverige. I stället fick de tigga på olika platser under långa arbetspass och oavsett väder. Efter varje arbetsdag tog ligan alla pengar som tiggarna fått in. De använde sig av olika tekniker för att få tiggarna att lyda, bland annat:

* Misshandlade tiggare som somnat eller tiggt ihop för lite pengar.

* Utdelade böter om tiggarna somnade eller lämnat platsen.

* Delade inte ut mat till tiggarna.

* Tvingade tiggarna att avlägga ”lydnadsed”.

* Förbjöd tiggarna att gå in i affärer.

Ligan använde sig av olika hus, husvagnar eller lägerplatser i Småland, däribland i Hultsfred och Virserum. Människorna sov där på nätterna och skjutsades dagligen till olika tiggarplatser av personer i ligan. Runt 60 personer ska ha blivit utsatta, men 20 av dem har inte kunnat identifieras. Polisen har kartlagt att runt två miljoner kronor har förts ut från Sverige till Bulgarien under knappt två års tid,

Två av männen i ligan åtalas även för att ha misshandlat en kvinnlig tiggare så svårt att hon fick missfall. Kvinnan ska ha blivit slagen flera gånger, vissa gånger ska ett tillhygge ha använts. Den ene mannen åtalas även för rån misstänkt för att ha misshandlat och tvingat till sig 600 kronor från en tiggare.