Annons

Silvia firar 75-årsdagen med familjen

Kungligt (TT) • Publicerad 23 december 2018
Drottning Silvia väljer ett fira i liten skala på 75-årsdagen.
Drottning Silvia väljer ett fira i liten skala på 75-årsdagen.Foto: Anders Wiklund/TT

Drottning Silvia firar i dag sin 75-årsdag. Firandet pågår hela dagen, men är bara för den närmaste familjen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

-Drottningen har valt att ha firandet privat med nära och kära, alltså tillsammans med kungen, barn och barnbarn.

Annons

Drottningen har redan blivit ordentligt firad. Den 19 december var det mottagning på slottet och den 18 hölls en hyllningsföreställning på Oscarsteatern, där drottningens egna stiftelser fick stöd och uppmärksamhet. Men själva födelsedagen, den 23 december, är bara för de närmaste.

I en intervju med TT inför födelsedagen sade drottningen att hon lämnat över ansvaret för firandet till sin familj.

-Så det är inte mycket jag kan berätta, men jag hoppas att jag kommer att kunna träffa alla.

Själva 75-årsdagen tog hon med ro.

-Det är ju bara mitt i, det är inget särskilt. Och så tänker jag på drottning Ingrid, som sade att födelsedagar, det är ju något som sker automatiskt.

Silvia Renate Sommerlath föddes i Heidelberg i Tyskland den 23 december 1943 som yngsta dotter till Walther och Alice Sommerlath.

När hon arbetade under OS i München 1972 träffade hon svenske kronprinsen Carl Gustaf. Förlovningen eklaterades i mars 1976 och den 19 juni samma år stod bröllopet.

1977 föddes kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip 1979 och prinsessan Madeleine 1982.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons