Så funkar folkomröstningen

Öland Artikeln publicerades
Röstning i riksdagsvalet i höstas.
Foto: Hanna Franzén/TT
Röstning i riksdagsvalet i höstas.

I Borgholm hade 382 kommunmedborgare och 80 från annan kommun förtidsröstat till och med i måndags, i Mörbylånga finns ingen siffra ännu.

Vallokalerna stänger klockan 21 på valdagen den 26 maj, då det även är EU-val.

Först efter att EU-rösterna är räknade kommer ett preliminärt valresultat från folkomröstningen, om hur många som röstat ja, nej eller blankt till om Öland ska bli en kommun.

Eftersom det är en lokal folkomröstning är inte valmyndigheten inblandad. Resultatet kommer att läggas ut på kommunernas hemsidor löpande när resultaten kommer in.

Vid onsdagsräkningen den 29 maj räknar valnämnden de förtidsröster som inte hann fram till vallokalerna under valdagen. Det handlar om förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen men även brevröster och röster från ambassader.

Fakta

Så många får rösta

8 784

röstberättigade finns i Borgholms kommun. Plus ett antal som inte är EU-medborgare men folkbokförda i kommunen och därmed får rösta.

11 533

röstberättigade finns i Mörbylånga kommun. Plus icke EU-medborgare som är folkbokförda i kommunen och får rösta.

59,4

procent var valdeltagandet i Mörbylånga, 52,48 procent i Borgholm 2009 då det blev nej till en kommun.

Visa mer...

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.