Annons

Portotränaren: "Sverige är storfavoriter"

Den svenske handbollslegendaren Magnus Andersson har satt sin prägel på succégänget Portugal.
Mer än hälften av spelarna i EM-truppen tränas av Andersson i klubblaget Porto.
Handboll • Publicerad 16 januari 2020
Spelmotorn Rui Silva är en av nio spelare i Portugals EM-trupp som tränas av den tidigare svenske storspelaren Magnus Andersson i klubblaget Porto. Arkivbild.
Spelmotorn Rui Silva är en av nio spelare i Portugals EM-trupp som tränas av den tidigare svenske storspelaren Magnus Andersson i klubblaget Porto. Arkivbild.Foto: Ole Martin Wold/NTB Scanpix/TT

Den tidigare svenske storspelaren Magnus Andersson är sedan sommaren 2018 tränare för det portugisiska klubblaget Porto och nio av hans spelare ingår i Portugals landslag som på fredag möter Sverige i den första omgången av mellanrundan i handbolls-EM.

Andersson blev dock överraskad när Portugal avancerade vidare som tvåa efter Norge i grupp D – på bekostnad av stornationen Frankrike och Bosnien-Hercegovina.

Annons

– Det var en riktigt bra grupp. Klart att det överraskar mig jättemycket. Jag är oerhört glad och stolt över mina spelare. Det är jätteskoj, säger Magnus Andersson till TT.

"Jäkla självförtroende"

Han hade räknat med att ha hemma sina landslagsspelare lagom till att mellanrundan nu drar i gång i Malmö arena.

– Jag har planerat hela min verksamhet efter att de skulle komma hem igen på fredag, säger han och skrattar.

Det är första gången sedan 2006 som Portugal kvalificerat sig till ett EM-slutspel och på vägen dit slog laget exempelvis Frankrike i sin kvalgrupp. Något som Portugal sedan upprepade i sin EM-grupp i Trondheim (28–25).

– De har ett jäkla självförtroende. De kör på och har ingen respekt. Även om Frankrike gjorde en besviken gör Portugal det väldigt bra och vinner välförtjänt. Mot Norge (förlust med 28–34) var man lite naiva och fick inte till det.

Andersson är inne på sitt andra år som tränare för Porto. Redan första året blev det ligaguld, cupguld och seger i supercupen. I år har laget dessutom presterat riktigt starkt i Champions League och ligger i nuläget femma i grupp B efter att bland annat ha vunnit mot ledaren Kiel.

– Jag är supernöjd. Jag hade inte kunnat drömma om när jag skrev på att vi skulle ta tre av tre titlar första året, säger Andersson, som under "Bengan Boys"-eran bland annat tog två VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver med det svenska herrlandslaget.

Den starka Portodominansen färgar även av sig i hur landslaget spelar – åtminstone offensivt.

– Det har underlättat för förbundskaptenen att Porto har med så många spelare. Det är klart att man ser att mycket av sakerna liknar det som vi gör. Men sedan är inte försvarsspelet något som vi spelar i Porto. De är alldeles för offensiva som jag ser det i vissa situationer.

Trötta portugiser?

Andersson undrar dock hur mycket kraft det finns kvar i de portugisiska spelarna. Han uppger att en del spelare varit sjuka under gruppspelet i Trondheim och dessutom har exempelvis hans Portospelare en lång säsong i ryggen.

Annons

– Vi har spelat oerhört många matcher och haft många långa resor, så vi får se hur länge de orkar.

TT: Vilka är favoriter – Sverige eller Portugal?

– Sverige måste väl vara storfavoriter. Man spelar på hemmaplan och Portugal är nya i de här sammanhangen, säger Magnus Andersson.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons